Nogomet
384

Lendrić i Bekrić u fantastičnoj atmosferi na Grbavici srušili Široki Brijeg

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar je u 19. kolu Premijer lige BiH na Stadionu Grbavica ugostio ekipu Širokog Brijega i upisao važnu pobjedu rezultatom 2:0 nošen pjesmom svojih navijača.

Prvo uzbuđenje na Grbavici dogodilo se u 8. minuti nakon napada Širokobriježana, ali je odbrana Željezničara uspjela otkloniti opasnost. U 13. minuti je golman domaćih Kjosevski dobro intervenisao kada je u prilici za pogodak bio Krstanović. Mrežu Plavih je potom zatresao Baraban, ali iz ofsajda.

Gosti su ponovo zaprijetili u 16. minuti, a glavom je pokušao Bralić.

Nakon što je u prvim minutama utakmice bolji bio Široki Brijeg, probudila se ekipa Željezničara. Bekrić je u 19. minuti šutirao iznad gola gostiju.

Ipak, već u narednoj minuti su Plavi poveli. Strijelac je bio Lendrić, kojem je ovo prvi gol u dresu Željezničara. Isti je igrač pokušao četiri minute kasnije, no, ovog puta je odbrana Širokog izblokirala njegov udarac.

Kapiten Plavih Kosorić je u 25. minuti šutirao preko gola gostiju. U narednoj minuti je uzvratio Široki preko Brekala, čiji je udarac odbranio Kjosevski. Igrala se 29. minuta kada je Pehar uputio loš udarac prema golu Plavih.

Do kraja prvog poluvremena je Široki pokušavao izvršiti pritisak i doći do izjednačenja, ali bezuspješno. Plavi su na odmor otišli s minimalnom prednošću.

U drugom poluvremenu je za Željezničar umjesto Kramarića zaigrao Tiago. Brazilac je u 49. minuti šutirao pored gola Širokog Brijega. Miroslav Stevanović je napustio igru u 52. minuti kada ga je zamijenio Memija.

Lendrić se u novoj prilici našao u 55. minuti, izašao je sam pred golmana Širokog, ali je šutirao pored gola.

Trener Širokog Brijega Slaven Musa je napravio izmjenu u 58. minuti te je Crnova zamijenio Wagner. U istoj minuti je Željezničar mogao do gola, Blagojević je uputio udarac sa dvadesetak metara, no, golman Soldo je ipak uspio odbraniti.

U 62. minuti se Kjosevski istakao pravovremenom reakcijom poslije centaršuta Barišića. Trener Željezničara je u 63. minuti napravio izmjenu kada je Zolotića zamijenio Zahirović, koji je debitovao za Plave.

Drugu izmjenu je Musa napravio u 69. minuti, a Adjaji je zamijenio Barabana.

Širokobriježani su bili veoma blizu izjednačenja u 70. minuti, Kožulj je snažno šutirao, ali je pogodio stativu. Tri minute kasnije je na drugoj strani neprecizno šutirao Memija.

Adjaji je u 77. minuti bio u dobroj poziciji iz koje je na kraju loše šutirao. Musa je potom u igru umjesto Sesara uveo Menala. Upravo je ovaj igrač u 80. minuti uputio udarac, no, Kjosevski je bez problema uhvatio loptu.

Željezničar je potom imao dvije šanse u 83. minuti, Tiagov udarac je odbranio golman Soldo, a onda je Bekrić šutirao preko gola Širokog.

Ipak, Bekrić je nišanske sprave namjestio u 85. minuti i pogodio za konačnih 2:0 u korist Željezničara.

Plavi su sada šesti na tabeli, a Široki je četvrti.

Podsjetimo, prije početka utakmice je hor Pontanima zajedno s navijačima Željezničara i Mladenom Vojičićem Tifom otpjevao "Grbavicu", pjesmu koja je postala jedna od himni Plavih i njihovih navijača. Podignuta je koreografija, a bilo je i baklji.

Tabela: