Nogomet
12

Leicester debituje u Ligi prvaka protiv Club Bruggea, Juventus dočekuje Sevillu

Piše: D. B.
U grupama E, F, G i H nove sezone Lige prvaka večeras se igraju utakmice 1. kola. Bit će odigrano osam susreta, a neki su posebno zanimljivi, poput onog između Juventusa i Seville.

Grupa E

Bayer Leverkusen - CSKA Moskva

Bayer dočekuje CSKA u Leverkusenu, gdje u Ligi prvaka nije izgubio još od novembra 2014. godine. Apotekari su posljednji put igrali s ruskim klubom u sezoni 2014/2015. kada su pobijedili Zenit kući 2:0 i u gostima 2:1.

CSKA ove sezone želi napraviti više u odnosu na prošlu, kada je grupnu fazu završila na posljednjem mjestu grupe B. Rusi imaju loša iskustva s gostovanjima u Njemačkoj, gdje su u pet utakmica doživjeli pet poraza.

"Ako pobijedite ekipe protiv Zenita, onda ste dobar tim. CSKA je pokazao da ga je teško pobijediti. Međutim, pobijedili smo Hamburg u subotu, što je bila odlična priprema za CSKA. Želimo nastaviti gdje smo stali", izjavio je trener Bayera Roger Schmidt.

Tottenham - Monaco

Nakon što je Tottenham prošle sezone eliminisao Monaco iz grupne faze Evropske lige, ovi klubovi se ponovo sastaju. Spursi će protivnike ugostiti na Wembleyju jer radovi na njihovom novom stadionu još nisu završeni. Monaco je u posljednjoj posjeti Engleskoj pobijedio Arsenal 3:1 u Ligi prvaka.

"Moramo otići na Wembley i pobijediti Monaco, a ne tražiti izgovore. Uzbuđeni smo što igramo Ligu prvaka, bit će ovo historijski trenutak za nas", rekao je menadžer Spursa Mauricio Pochettino.

Grupa F

Real Madrid - Sporting

Real Madrid kreće u novu sezonu Lige prvaka s ciljem da postane prvi klub kojem je pošlo za rukom da odbrani titulu evropskog prvaka u eri Lige prvaka. Susret sa Sportingom će biti emotivan za zvijezdu Kraljeva Cristiana Ronalda koji je u portugalskom klubu proveo šest godina. Posljednji put su Real i Sporting odmjerili snage u grupnoj fazi u sezoni 2000/2001.

Madriđani su favoriti, ali ne očekuju lagan zadatak.

"Filozofija Sportinga i trenera Jorgea Jesusa je ista uprkos novim igračima koji su došli u klub. Jedno je sigurno, čeka nas teška utakmica. Možete igrati kao favorit, kao što ćemo mi biti protiv Sportinga, ali za mene favoriti ne postoje. Obje ekipe moraju igrati, a mi moramo biti spremni na sve od prve do posljednje minute. Jesus je strastven trener, to prenosi na igrače i radi fenomenalan posao. Njegov tim je veoma dobar, zna se nadigravati i daje sve od sebe", izjavio je trener Reala Zinedine Zidane.

Legia Varšava - Borussia Dortmund

Legia Varšava je prvi poljski predstavnik u grupnoj fazi Lige prvaka nakon punih 20 godina. Ovaj klub nikad nije pobijedio njemačku ekipu, a odigrano je ukupno osam susreta. Međutim, statistika ne plaši Poljake.

Drotmund se vraća u Ligu prvaka nakon jedne godine odsustva. Milioneri su stigli do osmine finala u sezoni 2014/2015, a ovog puta žele mnogo više.

"Teško je analizirati Legiju detaljno, jer se ekipa često rotira. Istina je da imaju problema u domaćem prvenstvu, ali to ne znači ništa u Ligi prvaka. Navijači Legije su dugo čekali utakmice Lige prvaka te će pomoći svojim ljubimcima s tribina. Očekujem dobru partiju od Legije", izjavio je trener Dortmunda Thomas Tuchel.

Trener Legije Besnik Hasi je svjestan izazova koji ga očekuje.

"Dortmund je jedna od najboljih ekipa u Evropi, definitivno bolja od Legije, no, nogomet je prelijepa igra i nikad ne znate šta se može dogoditi. Imao sam priliku sresti se s Dortmundom kada sam vodio Anderlecht, bili smo u velikoj nevolji. Nismo mogli krenuti naprijed tokom prvih 30 minuta, pritisnuli su nas. Znam da će nam biti teško igrati protiv njih", kazao je Hasi.

Grupa G

Club Brugge - Leicester

Aktuelni prvak Engleske ekipa Leicestera debitovat će u Ligi prvaka protiv Club Bruggea. Trener Lisica Claudio Ranieri kreće u svoju šestu sezonu lige prvaka sa šestim klubom. S druge strane, belgijski prvak Club Brugge se vraća u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja prvi put od sezone 2005/2006.

Trener belgijskog tima Michel Preud’homme je imao samo riječi hvale za Leicester.

"Ispisali su prelijepu priču prošle sezone te su dokazali da sa savršenim mentalitetom možete otići daleko. Imaju svoj stil, svi znaju šta trebaju raditi. Mogu igrati na duge lopte, ali i na malom prostoru. Kada izgube loptu, trude se da je što prije vrate. Zbog toga su i postali prvaci", kazao je Preud’homme.

Porto - Kopenhagen

Porto je jedini klub u grupi G koji u svojim vitrinama ima trofej Lige prvaka. Portugalci se nadaju da će ove sezone napraviti više nego prošle, kada su bili treći u grupi. Protivnik će biti Kopenhagen, ekipa koja je prošla tri pretkola na putu do grupne faze.

Grupa H

Lyon - Dinamo Zagreb

Lyon u prvom kolu grupe H dočekuje zagrebački Dinamo za koji ga vežu lijepe uspomene. Francuski tim je savladao Modre 7:1 u sezoni 2011/2012. što mu je najveća pobjeda u Ligi prvaka. Motiv više za Lyon je i loš nastup u prošloj sezoni, kada je izgubio sve tri domaće utakmice u grupnoj fazi, zbog čega se želi iskupiti navijačima.

Dinamu nisu strani nastupi u Evropi, ali ovaj klub nikada nije prošao grupnu fazu. S obzirom na protivnike u grupi Lyon, Juventus i Sevillu, čak ni najveći optimisti ne mogu očekivati mnogo, no, Modri se ne plaše.

"Svjesni smo kvaliteta koje posjeduje Lyon, ali mi vjerujemo u sebe i svoju snagu", izjavio je lijevi bek dinama Josip Pivarić. Zagrebački tim će nastupiti bez povrijeđenog kapitena Domagoja Anotića i defanzivca Alexandrua Matela. Bh. nogometaš Amer Gojak je s ekipom otputovao u Lyon.

Juventus - Sevilla

Juventus i Sevilla se ponovo susreću u Ligi prvaka. Talijanski klub ima niz od 17 utakmica bez poraza u UEFA-inom takmičenju koji datira iz aprila 2013. godine. Sevilla je osvojila Evropsku ligu prošle sezone nakon što je eliminisana u grupnoj fazi Lige prvaka.

Trener Seville Jorge Sampaoli je obećao veliku borbu.

"Volio bih vidjeti svoj tim na istom nivou na kojem je Juventus. Na papiru postoje razlike, ali sam siguran da će moja ekipa igrati na pobjedu te pokazati da se razlika između klubova smanjuje. Ne mogu obećati navijačima da ćemo proći u nokaut fazu niti predvidjeti budućnost, ali mogu obećati da će ih moji igrači predstaviti na najbolji način", rekao je Sampaoli.

Očekuje se da bh. reprezentativac Miralem Pjanić zaigra u dresu svog novog kluba Juventusa u Ligi prvaka.

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.