Nogomet
0

Kup UEFA odlazi u istoriju

FENA
Nakon 38 godina nogometni Kup UEFA-e odlazi u istoriju, a zamijenit će ga novo i poboljšano takmičenje - Evropska liga.

Kup UEFA-e izgubio je na značenju kad je devedesetih Kup prvaka postao Liga prvaka koja je postala takmičenje najelitnijih i najbogatijih klubova, dok je Kup postao utješna nagrada.

Sve će se to promijeniti dolaskom Evropske lige. Mijenja se kompletan imidž, vizualni identitet, poboljšava se marketinški i financijski tretman, a sistem takmičenja doživjet će korjenite promjene.

Najvažnije promjene su te što se takmičenje po grupama više neće igrati u osam grupa s po pet ekipa, već u 12 grupa s po četiri kluba. Dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe idu dalje u knock out fazu takmičenja, a biće im pridruženo osam klubova iz Lige prvaka koji su grupe završili treći.

Klubovima koji se kvalifikuju u grupnu fazu zagarantovano je minimalno šest evropskih utakmica od septembra do decembra – tri kod kuće i tri u gostima. Grupnoj fazi do sada su prethodila tri kvalifikacijska kruga (dva pretkola i jedno kolo), a od 2009. bit će ih čak četiri i odigrat će se u vrlo gustom rasporedu tokom jula i augusta.

U Evropskoj ligi odigrat će se 204 utakmice plus finale. U cijelom takmičenju sudjelovat će ukupno rekordnih 185 klubova iz sve 53 zemlje članice UEFA-e.