Nogomet
1

Kovačević: U selekciji RS-a će igrati i Bošnjaci, pozivamo Sušića da dođe

Piše: J. Hadžiahmetović
Mile Kovačević, predsjednik FSRS i član Izvršnog odbora NS BiH
Mile Kovačević, predsjednik FSRS i član Izvršnog odbora NS BiH
Predsjednik Fudbalskog saveza RS-a i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Mile Kovačević u razgovoru za portal Klix.ba potvrdio je da u reprezentaciji tog bh. eniteta neće igrati samo bosanski Srbi, već i Bošnjaci, Hrvati...

Danas se održava sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, na čijem bi se dnevnom redu trebao naći i zahtjev FSRS-a za odigravanje prijateljske utakmice između nogometne selekcije ovog bh. entiteta i Srbije u augustu ove godine u Banjoj Luci. Kovačević kaže da se nada da će IO NSBiH dati pozitivno mišljenje o ovom zahtjevu.

"Ja želim da ovdje u BiH razmišljamo na drugačiji način nego kao do sada, da o idejama koje su pozitivne i koje razvijaju nogomet na području naše države pozitivno ramišljamo, a ne da ih dočekujemo 'na nož'. Ja vjerujem da neće biti problema, jer smo mi privrženost našoj reprezentaciji i našoj državi pokazali sijaset puta. Ovakve ideje pridonose jačanju države", kazao je za Klix.ba predsjednik Fudbalskog saveza RS-a i član Izvršnog odbora NSBiH Mile Kovačević.

Nada se dolasku Sarajlija

On tvrdi da se ne može povući paralela između najavljene utakmice RS - Srbija i Zrinjski - Hrvatska, za čije odigravanje UEFA nije dala saglasnost zbog bojazni za sigurnost.

"Vi znate zašto je UEFA odbila dati saglasnost, zbog sigurnosti i svih onih problema koji se dešavaju u Mostaru. Mislim da takvih problema kod nas neće biti i da će UEFA dopustiti odigravanje. Nema razloga da mi ne dobijemo zeleno svjetlo", kaže Kovačević.

Ukoliko Izvršni odbor NS BiH na današnjem zasjedanju odbije zahtjev FSRS, naš sagovornik kaže da to ne bi bilo dobro.

"Mislim da bi tu ulogu odigralo nešto što nema nikakve veze sa sportom i ne bi bilo uredu. Ne želim negativno razmišljati, treba sačekati i vidjeti šta će se desiti. Želio bih čuti argumente bilo koga ko nije za takvo nešto", kazao je Kovačević te nastavio:

"Ja se nadam da će mnogi iz Sarajeva doći i navijati za svoj dio svoje države".

Podržali utakmicu Zrinjski - Hrvatska

On kaže da ovaj konkretan slučaj nema nikakvu političku pozadinu.

"Tu nema ni trunke politike. Mi prije svega želimo zaraditi, ojačati naš savez, klubove i Nogometni savez BiH. Želimo da jednom počnemo drugačije razmišljati, da naši prijatelji iz Federacije BiH dođu u svoju Banju Luku, navijaju za svoj Fudbalski savez RS-a i reprezentaciju. To nije ekskluzivno pravo jednog entiteta i naroda", kaže Kovačević.

Na našu konstataciju da Nogometni savez Federacije BiH nema selekciju, niti je ikada prema krovnoj kući bh. nogometa upućen sličan zahtjev, Kovačević kaže da to niko ne brani.

"Da li to neko brani? Mi to podržavamo i pozivamo na to. Mi smo podržali utakmicu između Zrinjskog i reprezentacije Hrvaske. To je samo utakmica. Pozivamo našeg Safeta Sušića u Banju Luku, da pogleda utakmicu i da vidi ima li neki igrač za našu državnu reprezentaciju", kazao je Kovačević kojeg smo upitali da li ovaj poziv selektoru bh. nogometne reprezentacije znači i to da među Zmajevima nema dovoljno Srba.

"Igrat će igrači svih nacija"

"U reprezentaciji RS-a neće igrati samo Srbi. To je pogrešna teza. Tu će igrati najbolji igrači sa dijela Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska. Reprezentacija siguno neće biti jednonacionalna, milion posto. U njoj će igrati i Bošnjaci, Hrvati i ostali", pojasnio je Kovačević.

Na naš upit koji će nogometaši Bošnjaci igrati za reprezentaciju tog bh. eniteteta, on je kazao da nije selektor, iako bi volio biti.

"To su naši ljudi, naši prijatelji, naši sugrađani... Bit će pozvani i sigurno će igrati", kazao je na kraju razgovora za portal Klix.ba predsjednik Fudbalskog saveza RS-a i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Mile Kovačević.

Čelni čovjek Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić nije htio komentarisati zahtjev FSRS-a, jer, kako je kazao za naš portal, nije dobio nikakav zvaničan papir.