SP u Kataru
1

Kostarika iz jedinog udarca u okvir gola šokirala Japan i vratila se u igru za nokaut fazu

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Kostarike pobijedili su na Ahmad bin Ali stadionu u drugom kolu favorizovanu selekciju Japana rezultatom 1:0 te su tako dodatno zakomplikovali situaciju u grupi E Svjetskog prvenstva.
Prvo poluvrijeme utakmice je kandidat za najlošijih 45 minuta svih susreta na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Gotovo ništa se nije dešavalo. Nije bio niti jedan udarac u okvir gola ni s jedne strane pa se mreže shodno tome nisu tresle.

Slično je bilo i u nastavku do pred sami kraj kada je prvo bila jedna sumnjiva situacija u šesnaestercu Japana. Endo je povukao Campbella koji je pao, ali je sudija nakon konsultacije s VAR-sobom odlučio da nema elemenata za najstrožiju kaznu.

Devet minuta prije kraja utakmice Fuller je zabio za 1:0. Tejeda je oteo loptu na 30 metara od japanskog gola i dodao Fulleru koji je s 20-ak metara plasirao loptu u gol. Ujedno je to bio prvi i jedini udarac Kostarike u okvir gola na ovoj utakmici.

Kostarikanci su uspjeli do kraja utakmice odbraniti vodstvo te slaviti veliku i neočekivanu pobjedu.

Japan i Kostarika sada imaju po tri boda, koliko ima i Španija koja će večeras igrati protiv Njemačke koja još nema osvojenih bodova. U posljednjem kolu sastaju se Japan i Španija te Njemačka i Kostarika.

Rezultat i strijelac:

Japan - Kostarika 0:1 (Fuller 81')

Tabela:

Standings provided by Sofascore