Nogomet
112

Konjić: Snaga Bayerna je zastrašujuća, apsolutni su favoriti protiv Dortmunda

Piše: D. B.
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Muhamed Konjić (Foto: AFP)
Proslavljeni bh. nogometaš i bivši kapiten reprezentacije BiH, Muhamed Konjić, smatra da je Bayern favorit u finalu Lige prvaka protiv Borussije, ali se potajno nada da će se ekipa iz Dortmunda uspjeti oduprijeti Bavarcima.

Konjić je rekao da je Bayern očekivano i zasluženo u finalu, dok je uspjeh Dortmunda pokazatelj da i ekipe s manjim budžetima pravilnim pristupom i radom mogu do najviših ciljeva.

"Bayern je apsolutno zasluženo u finalu Lige prvaka jer je tokom sezone bio neprikosnoven. Ekipa je na vrhuncu, u top formi i apsolutni su favoriti u finalu. Ostali su koncentrisani i nakon što je objavljeno da Jupp Heynckes odlazi na kraju sezone. Za neke ekipe bi to uzrokovalo veliki pad, ali ne i u slučaju Bayerna, koji je konstantno dizao svoju formu. Mnogi nisu očekivali da će do finala stići i Dortmund, ali je ekipa u tome uspjela i to je pobjeda nogometa i pokazatelj da i ekipe sa manjim budžetima mogu uspjeti. Mnogi giganti su potrošili ogromne sume novca, ali do finala nisu stigli. Dortmund je u tome uspio zahvaljujući dijelom i dobroj organizaciji i pozitivnom poslovanju, ali i stilu igre koji nije tipično njemački", izjavio je Konjić.

Bavarci su od Dortmunda kupili Marija Goetzea, a to je prema Konjićevom mišljenju poremetilo atmosferu u ekipi Borussije.

"To je jedan minus za Bayern u ovoj sezonu. Bavarci su definitivno poremetili atmosferu u Dortmundu transferom Goetzea u svoje redove. Zbog toga su moje simpatije i simpatije neutralnih navijača na strani Dortmunda", kazao je Konjić.

Upravo Geotze zbog povrede neće nastupiti u finalu, a to je veliki hendikep za Dortmund. Konjić je rekao da Dortmund, ukoliko želi zadržati svoje šanse, mora izdržati pritisak u prvom poluvremenu.

"Snaga Bayerna je zastrašujuća, a Goetze je taj koji je mogao promijeniti stvari na terenu. Tako talentovan i kreativan igrač će definitivno nedostajati Dortmundu. Bayern će izvršiti veliki pritisak u prvom poluvremenu, a na Dortmundu je da to izdrži ukoliko želi svoju šansu. Realno gledajući, to će biti veoma teško", kazao je Konjić.

Prema Konjićevim riječima, Bayern je apsolutni favorit, ali se potajno nada da Dortmund može napraviti čudo. U korist Bayerna ne ide tradicija, ali je na njihovoj strani snaga ekipe.

"Bayern je apsolutni favorit i očekujem da će dominirati. Međutim, snaga i napad ponekad ne rezultiraju uspjehom. Nadam se da susret neće biti odlučen u prvom poluvremenu i da će Dortmund izdržati pritisak i potom u drugom poluvremenu uspjeti nešto i napraviti. Moje simpatije su na njihovoj strani. Bayernu ne ide u prilog ni tradicija zbog izgubljena tri finala", završio je Konjić.