Nogomet
30

Kodro: Teško će se Barca vratiti protiv Bayerna

Piše: J. Hadžiahmetović
Meho Kodro, bivši igrač Barcelone, reprezentativac i selektor BiH, u razgovoru za portal Klix.ba uoči uzvratne utakmice između Barcelone i Bayerna, prisjetio se perioda kada je u dresu katalonskog diva dočekao Bavarce na Nou Campu te 1996. godine.

Kodro zna kako je igrati protiv Bayerna u UEFA-inim takmičenjima. Naime, 16. aprila 1996. godine, tim iz Katalonije dočekao je Bavarce u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa UEFA. U tadašnjoj udarnoj postavi Johana Cruyffa bio je i bh. internacionalac koji je odigrao svih 90 minuta. Ipak, Bayern je golovima Markusa Babbela i Marcela Witeczeka pobijedio na Nou Campu 2:1 pred oko 115.000 gledatelja. Utješni gol za Blaugranu postigao je Ivan de la Pena u samom finišu utakmice.

"Sjećam se obje utakmice. U Minhenu smo igrali 2:2 iako smo imali više šansi, a onda smo izgubili na Nou Campu. Teško smo podnijeli taj poraz u kojem je Bayern igrao izvanredno. Tada smo izgubili veliku šansu", kaže Kodro na početku razgovora za portal Klix.ba.

Sedamnaest godina kasnije, Bayern ponovo gostuje Barceloni. Ovaj put u polufinalu Lige prvaka gdje imaju veliku prednost od 4:0 iz prve utakmice na Allianz Areni.

"Barcelona već neko vrijeme ne igra dobro. S druge strane, treba imati u vidu da Bayern igra impresivno ove sezone. Iskreno, nisam očekivao da će izgubiti 4:0. Za mene, to je bilo veliko razočarenje", kaže Kodro koji je u dresu Barcelone odigrao jednu sezonu i u 32 utakmice postigao devet golova.

Kodro dodaje da je pred timom Tita Vilanove teška misija uoči večerašnje uzvratne utakmice imajući u vidu sve probleme Barcelone, Messija van forme i povrede. Nasuprot Katalonaca su Bavarci za koje naš sagovornik kaže da trenutno igraju najbolji nogomet u Evropi.

"Ne kažem da će biti nemoguće jer se u nogometu svašta može desiti. Ako na vrijeme daju gol ili dva i ako se utakmica otvori, uz navijače na Nou Campu, može biti zanimljiva utakmica. Ali, kažem, Barcelona će vrlo, vrlo teško vratiti ono što su izgubili u Minhenu", dodaje Kodro.

Posljednjih dana otočki mediji sele bh. reprezentativnog čuvara mreže Asmira Begovića u Barcelonu. Bivši selektor reprezentacije BiH kaže da je Trebinjac odličan golman.

"Iako mislim da je izvanredan, ne znam da li ima profil golmana Barcelone", dodaje Kodro.

Naš sagovornik vjeruje da je došlo vrijeme da reprezentacija BiH nastupi na jednom velikom takmičenju, konkretno, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu naredne godine.

"Reprezentacija je sazrela za Brazila. Imamo igrače koje nismo imali dugo vremena. Selektor Sušić ih je fino složio, uigrani su kao ekipa i drago mi je što se sve to dešava. Volio bih da se kvalifikujemo zbog igrača, navijača i zbog toga što nikad nismo otišli na veliko takmičenje. Došlo je vrijeme da se ostvari veliki san koji svi sanjamo", dodao je Kodro koji trenutno radi kao trener druge ekipe Real Sociedada u kojem igra i njegov 19-godišnji sin Kenan.

"Veliki je radnik i ima kapacitet. Ja sam zadovoljan, a šta će se desiti u budućnosti, vidjet ćemo", kaže na kraju razgovora Meho Kodro, bivši igrač Barcelone, reprezentativac i selektor BiH.