Vječito pitanje
878

Anketa / Ko treba voditi reprezentaciju BiH u narednom kvalifikacionom ciklusu?

N. K.
Zmajeve očekuje novi kvalifikacijski ciklus (Foto: NS BiH)
Zmajeve očekuje novi kvalifikacijski ciklus (Foto: NS BiH)
Pitanje selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine ponovo se aktueliziralo nakon što je trenutni šef struke Zmajeva Ivaylo Petev minule kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo okončao na razočaravajućem pretposljednjem mjestu.

Sudeći po reakciji javnosti, Petev je kod određenog broja ljudi izgubio povjerenje, dok postoji i nemali broj onih koji smatraju da treba dobiti još jednu šansu. Ugovor s Nogometnim savezom BiH ima do januara 2023. godine i sada nam preostaje da vidimo hoće li ga čelnici krovne kuće bh. nogometa na čelu s Vicom Zeljkovićem ostaviti na poziciji.

U međuvremenu, javnost putem društvenih mreža špekuliše o imenima koja bi voljela vidjeti na klupi reprezentacije. Iako je to kod većine samo želja, budući da je Petev i dalje naš selektor, tri imena se izdvajaju.

Jedno je ime Sergeja Barbareza koji je i bio protukandidat Peteva prilikom posljednjeg izbora za selektora. Nakon brojnih peripetija izabran je Petev, a mnogi smatraju da je Barbarez uprkos manjku iskustva s treniranjem mogao napraviti bolji rezultat od bugarskog stručnjaka.

Safet Sušić je sinonim u reprezentaciji BiH za najuspješnijeg selektora BiH pa se mnogi sa sjetom sjećaju perioda iz 2014. godine kada je upravo popularni Pape predvodio Zmajeve na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Upravo zbog toga mnogi smatraju da bi njegov povratak bio ujedno i povratak kulta reprezentacije BiH te šansa za odlazak na veliko takmičenje.

Oni koji više prate noogmetna zbivanja širom Evrope ne kriju želju da bi za selektora BiH jednog dana željeli vidjeti Mersada Selimbegovića koji s dosta uspjeha vodi Regensburg u 2. Bundesligi. Selimbegović trenutno od svih bh. trenera vodi najrespektabilniji klub u cijenjenoj njemačkoj drugoj ligi.

Kao i uvijek, u igri je ime Vahid Halilhodžića, koji je nerealna opcija budući da je trenutno zaposlen kao selektor Maroka gdje zarađuje više nego solidno, dok se ostala imena tek stidljivo pominju.

U našoj anketi glasajte na pitanje kojeg trenera bi voljeli vidjeti na klupi Zmajeva u narednom kvalifikacionom ciklusu.