Nogomet
109

ANALIZA / Ko su tragičari, a ko heroji: Deset stvari po kojima ćemo pamtiti učešće BiH na Mundijalu

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pobjedom nad selekcijom Irana rezultatom 3:1 nogometna reprezentacija BiH okončala je svoje učešće na jubilarnom 20. Mundijalu u Brazilu. Izabranici Safeta Sušića upisali su jednu pobjedu i dva poraza, sa gol razlikom 4:4. Ipak, tri boda nisu bila dovoljna da se nastavi takmičenje na najvećoj svjetskoj nogometnoj pozornici.

Dakako, ispadanju je dosta kumovao i sudija - amater sa Novog Zelanda Peter O'Leary koji je u utakmici sa Nigerijom poništio čist pogodak Edinu Džeki. Vrijeme je pokazalo da je to bilo presudno i da je BiH drastično oštećena.

U nastavku vam donosimo deset stvari koji su obilježili prvo učešće nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na planetarnom izlogu nogometa.

1. Ime Vedada Ibiševića bit će upisano zlatnim slovima u historiji bh. nogometa. On je postigao prvi gol za naš državni tim na debitantskom učešću na Mundijalu. Iako nije bio starter u prvoj utakmici grupe F protiv Argentine, kada je ušao u igru postigao je pogodak u 85. minuti za konačnih 2:1. Osim Ibiševića u listu strijelaca u ostalim utakmicama upisali su se Džeko, Pjanić i Vršajević. Ostaje u sjećanju i trijumf protiv Irana u posljednjoj utakmici grupe.

2. BiH je prvu utakmicu na velikom takmičenju odigrala na čuvenoj brazilskoj Maracani. To se pamti, to se ne zaboravlja. Suparnik moćna Argentina, debitantski nastup i mjesto održavanja- najpoznatiji svjetski stadion. Zmajevi su 77. reprezentacija svijeta koja je učestvovala na dosadašnjih 20 SP-a.

3. Otkrovljene Mundijala je, bez dvojbe, igrač mađarskog Ferencvaroša - Muhamed Bešić. Iako nije igrao u kvalifikacijama dobio je poziv selektora Sušića za Mundijal. U prijateljskim utakmicama protiv Obale Slonovače i Meksika je briljirao i izborio je mjesto u udarnoj postavi. Protiv Argentine je sjajno čuvao Messija. Nakon meča, nogometni stručnjaci bili su oduševljeni njegovom izvedbom. Naglasili su kako je Muhamed Bešić bio Messijeva sjenka kojoj se divi cijeli svijet. Popularni Mume igrač je budućnosti. Uz Bešića, treba pohvaliti i Tonija Šunjića koji je bio na visini zadatka protiv Nigerije i Irana.

4. Sa ove distance gledano, selektor Safet Sušić postavio je pogrešnu formaciju protiv Nigerije. Iako je Lulić bio povrijeđen, Pape ga je uvrstio među prvih 11. I da stvar bude još gora, igrao je na bekovskoj poziciji. Vidjelo se da stvari ne idu kako treba, ali selektor nije reagovao na vrijeme. Tek je kasnije izveo iz igre igrača Lazija. Ostaje nejasno zbog čega je na klupi ostavio sjajnog Kolašinca, odnosno zbog čega se nije odlučio za neku drugu opciju, jer je Emenike radio šta je htio po desnoj strani. Taj poraz skupo nas je koštao.

5. BiH je bila jedina reprezentacija na SP-u koja nije imala kondicionog trenera i psihologa. Da je to velika greška vidjelo se u utakmici protiv Nigerije. Nogometaši bh. tima nisu djelovali svježe, naročito u posljednjoj dionici utakmice. Nogomet je i previše ozbiljan posao da bi se odrađivao i milimetar ispod maksimuma. Također, treba reći da su neki zaposlenici NSBiH "padali" od posla, a drugi su gledali kako će iskoristiti priliku da se fotografišu sa Messijem, Aguerom, Di Marijom...

6. Kapiten Emir Spahić nije briljirao na Mundijalu. Ispod svakog nivoa je odigrao protiv Nigerije. U nekoliko navrata dobro je proigrao igrače Superorlova, a njegove greške ispravljali su Medunjanin, Begović i Šunjić. I kod spornog pogotka Spahić je loše reagovao. Vidjelo se da nije 100 posto u utakmici. Spahiću se argumentovano može prigovoriti i onaj jedanaesterac koji je napravljen u Parizu 2011. godine kada je bespotrebno faulirao Nasrija i kada smo umjesto na Euro otišli u baraž. Često podbaci u velikim utakmicama. Osim toga, svojim ponašanjem prema bh. medijima pokazuje veliku neprofesionalnost. S obzirom da ima 33 godine, postavlja se pitanje da li će u budućnosti moći odgovoriti zahtjevima modernog nogometa. Sve sugerira da će bh. nogometnoj reprezentaciji uskoro biti potreban novi vođa.

7. Najbolji bh. nogometaš Edin Džeko postigao je jedan pogodak na Mundijalu. Sjajno je matirao golmana Irana – Haghighija. Napadač Zmajeva bi na svom kontu imao još jedan gol, a BiH plasman u drugi krug da je pomenuti sudija Peter O'Leary priznao regularan pogodak protiv Nigerije. Prvi strijelac bh. reprezentacije trudio se i protiv Argentine, ali je bio potpuno odsječen. Premda su navijači očekivali bolji učinak od Džeke, ne možemo se reći da se nije trudio.

8. Vedad Ibišević, Miralem Pjanić i Asmir Begović pokazali su se kao veliki profesionalci, nogometaši za koje se nikada ne zalijepi ništa nesportsko. Davali su više od maksimuma za državni tim. Popularni Vedo je jedan od najzaslužnijih za odlazak na Mundijal. No, kada je ostao na klupi nije to komentarisao. Poštovao je sve selektorove odluke. Begović i Pjanić su u tri utakmice reprezentacije pokazali i najviše (uz Bešića). Tugovali su nakon poraza, radovali se nakon pobjede. Iako su imali velike simpatije bh. navijača i prije Mundijala ovaj trojac je stekao još veću popularnost kod pristalica Zmajeva. S razlogom.

9. Tino Sven Sušić igrao je u utakmici protiv Irana. Nogometaš Hajduka dugo je bio osporavan u bh. javnosti nakon poziva u reprezentaciju zbog rodbinskih veza sa selektorom. Ipak, njegov odnos prema bh. dresu u utakmici protiv Prinčeva Perzije bio je za svaku pohvalu. Uklizavao je, borio se i asistirao za drugi pogodak. Također, Sušić je nakon poraza od Nigerije plakao i vidjelo se koliko mu je žao. Neki se nisu previše uzdrmali poslije saznanja da nećemo ići u drugi krug.

10. Navijači bh. reprezentacije su kao i svaki put do sada bili na nivou. Mnogi su digli kredit kako bi pratili Zmajeve u Brazilu. Protiv Argentine na Maracani BiH je imala veliku podršku. Gdje god da igra naš državni tim uz sebe će imati 12 igrača- navijače. Mundijal u Brazilu je to najbolje potvrdio. U zaključku, BIH nije razočarala, ali je, s obzirom na grupu i kvalitet, trebala proći dalje. Osvojili smo tri boda kao i bivši svjetski prvaci Italijani i Španci. Također, bivši svjetski šampioni Englezi na svom kontu imaju samo jedan bod, što je mizerno za kolijevku nogometa.