San Siro na nogama
176

Ko je Krzysztof Piatek, sjajni napadač koji vraća nadu u Milan

Piše: O. T.
U meču protiv Napolija Piatek je raspametio San Siro postigavši dva gola. (Foto: EPA-EFE)
U meču protiv Napolija Piatek je raspametio San Siro postigavši dva gola. (Foto: EPA-EFE)
Pokušavao je Milan u mnogim igračima naći dosljednog nasljednika Filippu Inzaghiju, probali su Fernando Torres, Luiz Adriano, crno-crvenu "devetku" je oblačio i Gianluca Lapadula, okušao se i talentirani Andre Silva. Ali, ništa. Ni Gonzalo Higuain nije uspio. A onda je "sletio" Krzysztof Piatek.

Nije Milanov najveći problem nedostatak rasnog golgetera, onog koji u sezoni garantira 30 i više golova. Problemi su dublji i tu nema dvojbi, ali sigurno je da bi jedan sjajan napadač uveliko doprinio povratku velikog diva na najveću scenu, onu na kojoj se dodjeljuju trofeji. Tamo Milan dugo nismo vidjeli, posljednju epizodu u Ligi prvaka Rossoneri su imali prije pet godina, a ove sezone su ispali čak u grupnoj fazi Evropske lige. Na to je spao veliki Milan...

Tu nadu da će se uskoro vratiti tamo gdje su ne tako davno bili, na nogometni Olimp, da podsjete kako su od 2003. do 2007. slavili u dva od tri finala Lige prvaka, Rossoneri su rasplamsali sinoć. U prvom meču četvrtfinala Kupa Italije Milan je na domaćem terenu slavio protiv Napolija rezultatom 2:0, a oba gola postigao je novi napadač Piatek koji je na San Siro stigao iz Genoe za 35 miliona eura.

Bio je to Piatekov drugi nastup za Milan nakon što je proteklog vikenda ušao s klupe u domaćem remiju, također protiv Napolija (0:0). Već u prvom nastupu nagovijestio je šta bi mogao donijeti Milanu, ali ono što je sinoć pokazao raspametilo je poklonike Rossonera.

Nakon sjajne polusezone u Genoi Piatek je nastavio briljirati i u Milanu. (Foto: EPA-EFE)
Nakon sjajne polusezone u Genoi Piatek je nastavio briljirati i u Milanu. (Foto: EPA-EFE)

Teško bi Milan dobio sinoćnji meč bez Piatekovih golova, a isto tako teško je i naći igrača koji bi postigao dva gola u sinoćnjem meču. Posebno onaj drugi gol kada ni jedan od najboljih štopera svijeta Kalidou Koulibaly nije mogao zaustaviti Poljaka.

Sinoćnja dva gola pravi su primjer šta jedan vrhunski igrač može donijeti jednoj ekipi. Milanu itekako nedostaje neko ko će davati golove, ko će odlučivati tmurne, kao i one neizvjesne utakmice. Sinoć je utakmica trebala biti teška za Rossonere, ali nije bila, jer Piatek je za 27 minuta riješio stvari.

Nije iznenađenje što Piatek igra tako u novom klubu; 23-godišnji golgeter je u 21 nastupu za Genou zabio 19 golova. Otuda i transfer u Milan, otuda i taj rejting da možete nadjačati Higuaina i otuda ta cijena od 35 miliona eura.

Ali, uvijek postoji znak pitanja - da li je riječ o kratkom bljesku, da li to može raditi u boljem i većem klubu od Genoe. Možda je i sada rano suditi, ali Piatek sigurno pokazuje da je "prava stvar".

Seniorsku karijeru počeo je u Lechiji Dzierzoniow kao 17-godišnjak. Radilo se o četvrtom rangu poljskog nogometa, ali nije se dugo tu zadržao; od jula 2012. godine do februara 2013. godine. Potom odlazi u Zaglebie Lubin, člana Ekstraklase, najjačeg ranga poljskog nogometa. U Lubinu je najprije igrao za drugi tim, a onda su ga pred kraj sezone 2013/14. prekomandovali u prvi tim za koji je odigrao posljednja četiri kola prvenstva, upisao četiri poraza, pri čemu nije postigao gol i na kraju je - ispao iz lige.

Piatek je u Milan stigao za 35 miliona eura. (Foto: EPA-EFE)
Piatek je u Milan stigao za 35 miliona eura. (Foto: EPA-EFE)

U sezoni 2014/15. s osam postignutih golova u 31 nastupu u drugoj ligi pomogao je Lubinu da se vrati u najviši rang, a onda je u idućoj sezoni kao redovan starter u 33 nastupa postigao šest golova u Ekstraklasi i pomogao Lubinu da zauzme visoko treće mjesto te izbori kvalifikacije za Evropsku ligu.

Na ljeto 2016. godine Piatek za 700.000 eura prelazi iz Lubina u Cracoviju gdje već u prvom ligaškom nastupu postiže gol i upisuje asistenciju u pobjedi nad Koronom Kielce (4:0) u prvom kolu.

Iako je Cracovia sezonu ranije okončala kao četvrta na tabeli te u toj sezoni nanizala nekoliko odličnih rezultata do 12. kola prvenstva, uslijedio je žestok pad i grčevita borba za opstanak. Na kraju su ostali u ligi, a Piatek je imao učinak od 12 golova u 32 ligaška nastupa.

I onda je uslijedila sezona koja će ga odvesti na mnogo bolje mjesto. U prošloj sezoni u 36 ligaških mečeva postigao je 21 gol, čime je zauzeo mjesto trećeg najboljeg strijelca prvenstva. To je bilo dovoljno da ga Genoa plati 4,5 miliona i pruži mu šansu da zaigra u jednoj od najboljih liga svijeta.

A on je šansu iskoristio na najbolji način - u prvih sedam nastupa u svim takmičenjima za klub postizao je golove u svakom meču i dosegao brojku od nestvarnih 12 golova. Postao je prvi igrač u historiji Serije A od 1949. godine koji je u svojih prvih šest ligaških mečeva postigao osam golova. Primjera radi, Andrij Ševčenko je stao na sedam golova, Brazilac Ronaldo na pet, Portugalac Ronaldo na tri...

Fenomenalna polusezona u Genoi otvorila mu je kartu za najveće klubove svijeta, a Milan se pokazao najhrabrijim i odmah ga doveo. Ako se po jutru poznaje dan, Milan će pokazati da nije pogriješio.