Nogomet
22

Klose završio karijeru, preuzeo funkciju u Nogometnom savezu Njemačke

Klix.ba
Miroslav Klose (Foto: EPA)
Miroslav Klose (Foto: EPA)
Slavni njeački nogometaš i najbolji strijelac svjetskih prvenstava Miroslav Klose odlučio je okačiti kopačke o klin nakon duge i uspješne karijere.

Najbolji njemački strijelac svih vremena je odlučio završiti karijeru nakon što mu je istekao ugovor s rimskim Laziom. Bio je povezivan s odlaskom u MLS ligu i bivšim klubom Kaiserslauternom, no, on se odlučio povući iz nogometa i pridružiti se Nogometnom savezu Njemačke (DFB).

Tridesetosmogodišnji Klose će započeti edukaciju te će asistirati selektoru Joachimu Lowu i sportskom direktoru Hansiju Flicku, a cilj mu je da se u narednom periodu okuša u trenerskom poslu.

"Uživao sam u uspjesima s reprezentacijom. To su sjajna, nezaboravna vremena. Zbog toga sam sretan što sam se vratio u DFB. Tokom proteklih mjeseci sam razmišljao o ulozi trenera. Volim raditi na taktici, spremati utakmice i analizirati ih. Zahvalan sam Lowu i Flicku na ovoj prilici", izjavio je Klose.

Klose je karijeru počeo u Homburgu, a nosio je dres Kaiserslauterna, Werdera, Bayerna i Lazija. Najviše uspjeha je imao s Bayernom te je osvojio dvije titule prvaka Njemačke i dva DFB kupa. Najbolji strijelac Bundeslige bio je u sezoni 2005/2006.

Za reprezentaciju je popularni Miro odigrao 137 utakmica te je postigao 71 pogodak, po čemu je najbolji strijelac svih vremena. Samo Lothar Matthaus ima više nastupa od njega u dresu Njemačke.

Klose je s Njemačkom postao svjetski prvak 2014. godine, a 2002. godine je poražen u finalu. Također, najbolji je strijelac u u historiji svjetskih prvenstava sa 16 pogodaka na četiri turnira.