Nogomet
26

Klopp: Nisam fudbalski genije, ali sam spreman restartovati Liverpool

Klix.ba
Novi trener Liverpoola Jurgen Klopp jutros se prvi put obratio javnosti s nove funkcije te upozorio da nije "genije", ali da se priprema da engleski klub pretvori u tim sposoban za osvajanje Premier lige.
Foto: EPA
Foto: EPA

Poručio je da će od igrača tražiti "fudbal do daske", te da će pesimizam koji je nakon odlaska Brendana Rodgersa zavladao u klubu i oko kluba pretvoriti u pobjednički mentalitet na Anfieldu.

Ovaj 48-godišnjak koji je potpisao ugovor na tri godine istakao je da želi pregovarati o dovođenju samo veoma dobrih igrača.

"Nisam genije. Ne znam puno više od ostatka svijeta, ali se sada vraćam u utrku i mogu vam reći da mi je potpisivanje za jedan od najvećih klubova svijeta najveća čast koju mogu zamisliti", kazao je Klopp.

Foto: EPA
Foto: EPA

Za situaciju u kojoj se Liverpool nalazi rekao je da "nije tako komplikovana".

"Osjetio sam da je ovo dobar moment za dolazak i ponosan sam što sam došao. Ono što me privuklo je intenzitet fudbala i način na koji se ovdje živi ta igra. Ovo je poseban klub, a ja sam već radio u dva posebna kluba - Mainzu i Borussiji Dortmund, tako da mi je ova uloga savršen sljedeći korak", dodao je njemački stručnjak.

Nije krio da Premier ligu smatra jednom od najtežih u svijetu jer se i do sedam timova bori za titulu, ali samo jedan može biti šampion.

"Mi se moramo razvijati. Ovo je dobar trenutak za restart. Sada i nije toliko važno ko će biti osvajač prvenstva, to niko ne zna. Sada je jedino važno da igramo svoju igru i da igrači osjete samopouzdanje i povjerenje. Oni trebaju osjetiti da mogu opravdati povjerenje navijača i medija. Trenutno niko nije zadovoljan", kazao je Klopp i dodao: "Prestanite misliti samo na novac. Sada su najvažniji fudbal i borbenost".

Foto: EPA
Foto: EPA

Kada je Jose Mourinho 2004. godine prvi put došao u Englesku opisao je sebe nadimkom "Special One", ali Klopp nije pokazao takvu stranu ličnosti.

"Ja sam sasvim normalan čovjek, ja sam 'Normal One'. Bio sam prosječan igrač i onda sam postao trener Mainza. Potom sam dobio priliku da treniram Dortmund, veoma poseban klub, i nakon sedam godina došlo je vrijeme da odem. Sada sam ovdje i nadam se da ćete uživati u mom radu", poručio je novinarima.

Nijemac je dodao da je svjestan bogate tradicije Liverpoola.

"Prošlo je 25 godina otkako su osvojili posljednji naslov, a mnogi su to svih ovih godina pokušavali. Ipak, ne možete svoju historiju nositi na leđima cijeli dan. Moramo napraviti novi početak, nema čekanja. Prve korake želim vidjeti već sljedeće sedmice i ne porediti se uvijek sa drugima", istakao je trener koji u Liverpoolu vidi veliki potencijal i predlaže novi početak.

"Ne znam sve, ali veoma dobro slušam", dodao je na kraju.