Nogomet
2

FOTO / Klix.ba posjetio skupocjenu vilu u Dubrovniku koju je kupio Vahid Halilhodžić

Piše: Faruk Vele
Već nekoliko dana u Dubrovniku se uvelike priča o tome da je bivši legendarni nogometaš FK Velež i aktuelni selektor Alžira Vahid Halilhodžić kupio vilu na Boninovu, Dubrovčanima poznatu kao "Bella Luiga".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vijest su prenijeli mediji u Dubrovniku i Dalmaciji, a navodni milijunski ugovor je "top tema" razgovora Dubrovčana posljednjih dana. Vila se nalazi na odličnoj lokaciji u ulici Branitelja Dubrovnika, nedaleko od same stare jezgre Dubrovnika.

Smatra se da je ova ladanjska vila jedna od najvrednijih nekretnina u Dubrovniku, posebno zbog svoje lokacije. Od historijske cjeline u Dubrovniku vila "Bella Luiga" udaljena je tek desetak minuta šetnje, a opet dovoljno daleko da buka ljetnog Dubrovnika ne ometa one koji u vili uživaju.

Ekipa Klix.ba posjetila je vilu na Boninovu. Samom objektu nismo imali pristup, ali smo primijetili radnike koji ubrzano rade na uređenju objekta, odnosno krečenju zidova, pa se stiče utisak da objekt čeka novog vlasnika.

Vila na Boninovu je posjed koji je pripadao porodici Rusko, jednoj od najbogatijih između dva rata, poznat i po tome što je tu živjela Dubravka Beba Beritić iz Dubrovnika, povjesničarka umjetnosti koja se desetljećima uspješno brinula o zaštiti dubrovačke kulturne baštine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, zagrebačka kompanija "Imago Ibervest" obnovila je vilu i preuredila prije četiri godine prema projektu dubrovačke kompanije "Studio Vetma" i glavne projektantice Gordane Vetme. Radovi su tada izazvali brojne kritike, s obzirom na to da se radilo o zahvatima u povijesnom vrtu iz 18. i 19. stoljeća. Iz Ministarstva kulture Hrvatske su tada poručili da su radovi u skladu sa zakonom te da su odobreni rješenjem Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Kako je pisao ''Dubrovački vjesnik'', kupoprodaja je realizirana preko firme čiji je vlasnik Vahid Halilhodžić, a ugovor o kupoprodaji potpisan je u Dubrovniku. Nije poznat ni iznos na ugovoru, a pretpostavlja se da je riječ o višemilionskom iznosu u eurima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Halilhodžić je hrvatskim novinarima nesigurno izjavio da navodno on nije kupio vilu, ali da jeste njegov dobar prijatelj i kum. Hrvatski mediji prenose kako se stiče utisak da Halilhodžić ne želi da se sazna da je vlasnik prelijepog zdanja.

Nekoliko izvora, među kojima i oni iz vrha hrvatske nogometne scene, tvrde da je upravo Vahid Halilhodžić, odnosno njegova tvrtka kupila vilu "Bella Luiga" koja danas u vrtu ima dva stambena objekta, bazen i garažu.

Halilhodžić je i ranije izjavljivao da bi bilo lijepo imati kuću u Dubrovniku, a njegovo ime se dovodilo u vezu i s kupovinom više objekata u Dubrovniku. Tako se ranije njegovo ime vezalo za vilu u Vukovarskoj ulici i objekt Zagrebačke banke u Dubrovniku.

Veležovu legendu spominjalo se i kao mogućeg novog vlasnika palače na samom Stradunu, tik uz crkvu svetog Vlaha, no izgleda da će se Vaha ovog zaista skrasiti u Dubrovniku makar na neko vrijeme tokom godine.