Problem Chelseaja
3

Kepa, vi ste najslabija karika: Statistika je neumoljiva prema najskupljem golmanu u historiji

E. B.
Kepa Arrizabalaga (Foto: EPA-EFE)
Kepa Arrizabalaga (Foto: EPA-EFE)
Navijači Chelseaja bili su uzbuđeni kada je 2018. godine tada 23-godišnji Kepa Arrizabalaga potpisao za njihov klub. Dvije godine kasnije žele mu vidjeti leđa.

Arrizabalagine dvije godine u Londonu obilježene su većinom kiksevima i jednim velikim skandalom.

Španski čuvar mreže je dospio u središte pažnje svjetske javnosti nakon svađe sa menadžerom Maurizijem Sarrijem kada je odbio biti izmijenjen tokom susreta finala EFL Cupa protiv Manchester Cityja.

U finišu meča 24. februara 2019. godine Sarri je želio izmijeniti Kepu i u igru uvesti Willyja Caballera, no španski golman je odbio to i na sebe navukao gnjev italijanskog trenera, ali i svih navijača Plavaca. Nije mu pomoglo ni to što je odbranio dva penala i donio titulu Plavcima.

Sve što je od tog trenutka Kepa radio bilo je pod posebnim povećalom javnosti. Svi dotadašnji kiksevi koji su "gurani pod tepih" su odjednom isplivali, a ni sam Španac nije napravio ništa da mu navijači oproste.

Naprotiv, Kepa je branio sve gore i gore, a sinoć je još jednom demonstrirao svoje "umijeće".

Na susretu protiv Brightona primio je pogodak koji bi i prosječan golman Premiershipa odbranio.

[TWITTER]1305605107510382595[/TWITTER]

Leonardo Trossard je šutirao sa dvadesetak metara ne toliko jako, Kepa se bacio, ali je lopta prošla ispod njega i završila u mreži.

Iako je Kepa sa svojih 186 centimetara ispod prosjeka golmana današnjice te se, razumljivo, ne snalazi najbolje prilikom centaršuteva, to nije njegova najslabija karakteristika.

Šutevi iz daljine su njegova "bolna tačka", a statistika to i potvrđuje.

Otkako je došao u Chelsea u augustu 2018. godine, nijedan golman u Premiershipu nije primio više pogodaka izvan kaznenog prostora. Čak 19!

Osim toga, u 96 utakmica za Chelsea u svim takmičenjima primio je 110 pogodaka, a samo 33 puta je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

No, posebno porazna je njegova statistika u posljednje vrijeme.

Kepa je od posljednjih 13 šuteva u okvir gola primio čak devet pogodaka. Prevedeno - odbranio je samo 31 posto šuteva!

Da stvar po Chelsea bude gora, Kepa je najskuplje plaćen golman u historiji. Chelsea je Athleticu iskeširao čak 80 miliona eura i to je ono što najviše boli navijače Plavaca.

Poređenja radi, u istom prijelaznom roku Liverpool je za 18 miliona eura manje doveo Allisona iz Rome.

Nakon sinoćnjeg meča protiv Brightona menadžer Plavaca Frank Lampard je stao u Kepinu odbranu.

"Sretan sam s Kepom. On je ovdje, naš je golman i sretan sam što je tu", rekao je Lampard.

Niko mu nije povjerovao.

A i zašto bi kada je Chelsea otvoreno tražio kupca za Kepu. Kupca kojeg nije našao. A i pitanje je da li će u tome uspjeti.

Jedno je sigurno - da su nogometaši Chelseaja učesnici u popularnom kvizu "Najslabija karika", ubrzo bismo mogli čuti rečenicu: "Kepa, vi ste najslabija karika. Zbogom!".