Nogomet
172

Kenan Čaušević boravio u kampu Rayo Majadahonde, uskoro odlazi u Španiju

Piše: D. B.
Sedamnaestogodišnji junior Olimpica, Kenan Čaušević, u proteklom periodu je boravio u Španiji u kampu dva kluba, a s jednim od njih je dogovorio saradnju te će se u Španiju zaputiti kad napuni 18 godina.
Kenan Čaušević
Kenan Čaušević

Kenan Čaušević je rođen 20. oktobra 1996. godine u Sarajevu, pohađa Gimnaziju Dobrinja, a nogometom se počeo baviti u FK Željezničar.

"Imao sam šest godina kada sam počeo trenirati u FK Željezničar. Na Grbavici sam proveo pet godina, a onda sam prešao u FK Sarajevo. Na Koševu sam pokazao kvalitet, pa sam pozvan u U13 reprezentaciju BiH. Međutim, nisam uspio da se nametnem, tadašnji trener je smatrao da nisam dovoljno dobar za državni tim. Uprkos velikom razočarenju, nastavio sam vrijedno raditi i to se isplatilo, junior sam Olimpica, a uskoro odlazim u Španiju", izjavio je Čaušević za portal Klix.ba.

S obzirom na zapaženu ulogu u juniorskom timu Olimpica, Kenan je dobio poziv agencije AFA u kamp za mlade igrače, koji dolaze širom svijeta. Tamo je bio odličan, zbog čega se u Španiju vraća uskoro.

"Pozvali su me ljudi iz AFA-e u kamp, a jednomjesečni program je podrazumijevao i probu u nekom španskom klubu. Činilo mi se da sanjam. Otputovao sam u kamp, gdje su me trenirali treneri koji su školovani u velikom Realu iz Madrida, a to su Chris Alexandrou, Jose Garcia i Eduardo Ocana. Treninzi su bili naporni, ali mi se dopao španski stil igre i brzo sam se uklopio. Pratili su nas skauti Seville, Malage, Granade i Rayo Vallecana. Na probi sam bio u Leganeseu (Segunda), gdje sam igrao poprilično dobro, a potom sam bio na probi u Rayo Majadahonda (Sekunda B), klubu koji je filijala Atletico Madrida. Tu sam zadovoljio ukuse trenera, dogovorio sam saradnju te u Španiju odlazim kad napunim 18 godina", rekao je mladi bh. nogometaš.

Kenan je izuzetno zadovoljan uslovima u Španiji i jedva čeka nove izazove. Treneri su impresionirani onim što je pokazao.

"Iako su treneri bili zadovoljni, nisam mogao potpisati ugovor jer sam maloljetan, tako da ostajem ovdje dok ne napunim 18 godina. Savjetnici u AFA Consultingu će pratiti moj napredak dok sam ovdje. Što se tiče mog boravka u Španiji, uslovi i treninzi su perfektni, sa ovim u BiH ne mogu porediti. Trenirao sam sa profesionalcima, koji već imaju potpisane ugovore", kazao je Čaušević.

On je igrač koji može igrati na nekoliko pozicija.

"Igram na poziciji desnog bočnog igrača, to mi je prirodna pozicija. Međutim, dobro se snalazim na poziciji lijevog bočnog i zadnjeg veznog igrača", istakao je mladi nogometaš.

Što se tiče planova za budućnost, Čaušević gaji visoke ambicije.

"Nastavit ću vrijedno trenirati u Olimpicu, a potom i u Španiji. Želja mi je zaigrati u nekom velikom evropskom klubu i zaslužiti poziv u reprezentaciju BiH", završio je Čaušević.

Njegov kvalitet su potvrdili iz agencije AFA.

"Ponosni smo predstaviti još jednog uspješnog igrača. Kenan Čaušević je primljen u klub Rajo Majadahonda nakon probe. Dogovor je da ode u BiH i da se vrati u Španiju kad napuni 18 godina, kada će imati pravo igrati u Španiji. AFA će pratiti njegov napredak", navedeno je u saopćenju.