Nogomet
483

Katar će zabraniti alkohol na javnim mjestima tokom SP 2022. godine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Katarski zvaničnici donijelu su odluku po kojoj će biti zabranjeno konzumiranje alkohola na ulicama i javnim mjestima za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u toj zemlji 2022. godine.

Ta odluka, koja bi se mogla proširiti i na prostore unutar stadiona, najvjerovatnije će se naći na udaru kritika stranih navijača, a FIFA-a se već ranije našla na udaru zbog pomjeranja takmičenja u zimu, kako bi se izbjegle nesnosne vrućine ljeti.

Alkohol će biti dozvoljen "na udaljenim" mjestima, kazao je generalni sekretar Vrhovnog komiteta Hassan Al-Thawadi, prenosi Russia Today.

"Neće biti konzumiranja alkohola na ulicama, trgovima i javnim mjestima i to je konačna odluka. Dostupnost alkohola za vrijeme turnira biti u skladu s našim običajima i tradicijom", kazao je on.

Iako alkohol nije ilegalan u Kataru, njegova prodaja i konzumacija striktno je kontrolirana, a prekršajem se smatra piti na javnim mjestima ili biti opijen.

Strani državljani koji žive u toj zemlji mogu podnijeti zahtjev za posebnim dozvolama koja im omogućavaju konzumiranje alkohola, a hotelima je dozvoljeno služenje alkoholnih pića.