Ademi o pregovorima
5

Kapiten Dinama: Trebali smo riješiti problem kao porodica, a ne da čita čitava Hrvatska

F. Z.
Arijan Ademi (Foto: EPA-EFE)
Arijan Ademi (Foto: EPA-EFE)
Nogomet i sport zaustavljeni su širom Evrope zbog pandemije koronavirusa, a to je uzrokovalo finansijske probleme većini sportskih klubova. Izuzetak nije ni zagrebački Dinamo, a klub je u međuvremenu ostao i bez glavnog trenera Nenada Bjelice.

Dinamo je na početku pandemije koronavirusa odlučio svim zaposlenicima smanjiti plate, a nogometaši su odbili model koji je predložio klub. Modri su potom smijenili kompletan stručni štab Bjelice, a hrvatski stručnjak je nešto kasnije dogovorio sporazumni raskid ugovora s klubom.

U razgovoru za zagrebačke Sportske novosti kapiten zagrebačkih Modrih Arijan Ademi pojasnio je šta se dogodilo na Maksimiru.

"Najveći problem bio je način na koji je to svlačionici predstavljeno i ishitreno objavljeno prema javnosti bez pregovora. Nismo dobili vrijeme da se dogovorimo. Bilo je sporno što su mjere trebale trajati godinu dana, jer u tom trenutku nismo znali što će biti za sedmicu ili mjesec. No, ono što je bio najveći problem za igrače je ta isplata ugovorne rate koja je trebala biti isplaćena prije izbijanja krize. Svaki od nas ima različite ugovore i smatram kako je trebalo više vremena za realizaciju i dogovor. Klub je odlučio da će skratiti mjere na šest mjeseci pod istim uvjetima i tražio odgovor: da ili ne! To je bilo malo prenaglo za igrače i izazvalo je pomutnju i nemir. Nismo rekli 'ne' mjerama štednje, nego 'ne' takvom modelu", rekao je Ademi i dodao:

"Nismo mi bili samo povrijeđeni, nego zbunjeni, jer smo čuli da klub dobro stoji, a povrijeđeni smo bili ishitrenom objavom odluke u javnosti. Razočaran sam izostankom zajedništva. Trebali smo biti nikad bliže u svemu ovome, a ne baciti nas javnosti na volej. Trebali smo pomagati onima koji nemaju, a ove stvari rješavati unutar četiri zida kuće kao obitelj. A ne da naš problem čita cijelo naselje, u našem slučaju cijela Hrvatska", istaknuo je Ademi.

Kaže kako su se na kraju lako dogovorili s klubom.

Strpljivo smo čekali priliku za dogovore koju smo dobili četiri dana nakon objave odluke kluba. Došli smo u klub Petković, Livaković i ja te sjeli s ljudima iz kluba za isti stol. Tu su počeli pravi pregovori, a sve se to moglo odmah i na početku bez ove predstave. Tome u prilog ide i činjenica da smo se dogovorili za nekoliko dana što potvrđuje da smo bili spremni za mjere štednje. Nije to bilo popuštanje, nego pregovaranje. Pregovori su bili dobri. Klub je u pregovorima prihvatio isplatu prethodnog potraživanja prema igračima, a mi smo prihvatili šestomjesečnu štednju. Moram napomenuti da je klub također izišao ususret pojedinim igračima koji su imali svoje zahtjeve specifične, jer nemamo svi iste ugovore", istaknuo je.