Predstavljamo
73

Kandidati FSRS-a za selektora: Mješavina velikih igračkih i velikih trenerskih imena

Piše: E. B.
Seedorf, Kek i Koller: Trojica od osmorice kandidata koje je predložio FSRS
Seedorf, Kek i Koller: Trojica od osmorice kandidata koje je predložio FSRS
Fudbalski savez Republike Srpske danas je predložio osam kandidata za poziciju selektora nogometne reprezentacije BiH.

Član Izvršnog odbora NSBiH Mile Kovačević je u izjavi za Klix.ba pojasnio da su predloženi treneri samo preporučeni komisiji u sastavu Ivica Osim, Dušan Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović te da se od njih očekuje da obave razgovore s Marcelom Kollerom, Vladimirom Weissom, Vinkom Marinovićem, Boškom Đurovskim, Matjažom Kekom, Srečkom Katanecom, Robertom Prosinečkim i Clarenceom Seedorfom.

U ovom tekstu ćemo ukratko predstaviti potencijalne kandidate za selektora BiH.

Clarence Seedorf

Bez ikakve sumnje Seedorf (41) je čovjek s najbogatijom igračkom karijerom. Tokom 22 godine nosio je dresove Ajaxa, Sampdorije, Real Madrida, Intera, Milana i Botafoga, a u trenerskoj karijeri legendarni vezni igrač Holandije vodio je samo dva kluba Milan i Shenzhen. Milan je vodio od januara do juna 2016. godine, a Rossoneri su završili na razočaravajućem sedmom mjestu u Seriji A, nakon čega je dobio otkaz. U kineskom drugoligašu Shenzhenu se zadržao od jula do decembra 2016. godine, gdje je na 13 utakmica ostvario samo tri pobjede i dobio je otkaz te je od tada bez angažmana.

Matjaž Kek

Slovenac Kek (56) je igračku karijeru proveo u domovini i Austriji, a najviše vremena, devet godina, je proveo u Mariboru, gdje je i počeo svoju trenersku karijeru odmah nakon završetka igračke, najprije kao pomoćni trener, a potom i kao šef stručnog štaba. Reprezentaciju Slovenije je vodio od 2007. do 2011. godine, gdje je na 49 utakmica zabilježio 20 pobjeda. Sloveniju je kroz baraž preko Rusije odveo na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, gdje je ispao u grupnoj fazi takmičenja. Nakon odlaska s klupe Slovenije vodio je Ittihad u Saudijskoj Arabiji te Rijeku na čijoj je klupi trenutno.

Marcel Koller

Švicarac Koller (57) je legenda Grasshoppersa u kojem je proveo čitavu profesionalnu karijeru dugu 19 godina. Nakon što je okačio kopačke o klin 1997. godine odmah je postao trener Wila, odakle preko St. Gallena sjeda na klupu svog voljenog kluba. Nakon samo sezonu na klupi Grasshoppersa, odlazi u Köln 2003. godine s kojim odmah ispada iz lige i odlazi u Bochum, gdje se zadržao četiri godine. Od 2011. do 2017. je vodio Austriju koju je odveo na Euro 2016. godine. No, nakon neuspješnih kvalifikacija za SP 2018. godine napustio je klupu Austrije i trenutno je slobodan.

Vladimir Weiss

Slovak Weiss (53) je igračku karijeru proveo u domovini i Češkoj, a trenerskim poslom počeo se baviti još tokom igračke karijere kada je bio trener igrač Petržalke. Nakon jednogodišnjeg izleta u Rusiju (Saturn) vratio se u Petržalku, a potom je od 2008. do 2012. godine vodio Slovačku. Svoju selekciju je odveo na SP 2010. gdje je ispao u osmini finala od Holandije. Nakon neuspješne kamapanje za Euro 2012. napustio je Slovačku i otišao u Slovan, a potom je od 2012. do 2015. vodio kazahstanski Kairat. U martu 2016. godine je preuzeo Gruziju s kojom se nije plasirao na SP 2018. godine, ali su mu čelnici tamošnjeg saveza ponudili novi dvogodišnji ugovor. Weiss još uvijek nije zvanično produžio saradnju te je još uvijek slobodan.

Boško Đurovski

Makedonac Đurovski (55) je karijeru proveo u Crvenoj zvezdi i švicarskom Servetteu, gdje je nakon završetka karijere 1995. godine počeo trenersku karijeru. Nekoliko puta sjedio je na klupi Zvezde kao asistent i kao glavni trener, a dva puta je boravio i u Japanu, najprije kao asistent Dragana Stojkovića u Nagoyji od 2008. do 2013. godine, a potom i kratko kao glavni trener te ekipe 2016. godine. Vodio je Makedoniju od 2013. do 2015. godine, gdje je na 12 utakmica zabilježio samo dvije pobjede, nakon čega je otjeran. Trenutno je bez angažmana.

Srečko Katanec

Slovenac Katanec (54) je jedan od najboljih jugoslavenskih igrača svih vremena, a u karijeri je nosio dresove Olimpije, Dinama, Partizana, Stuttgarta i Sampdorije. Kao trener vodio je Goricu u sezoni 1997/1998. nakon čega je odmah sjeo na klupu Slovenije koju je odveo na Euro 2000. i SP 2002. godine, no oba puta je Slovenija ispala u grupnoj fazi. Nakon toga je kratko vodio Olympiacos, da bi od 2006. do 2009. vodio Makedoniju s kojom je napravio neke dobre rezultate (Engleska - Makedonija 0:0, Makedonija - Hrvatska 2:0) u kvalifikacijama za Euro i SP. Potom je vodio Ujedinjene Arapske Emirate od 2009. do 2011. godine, no nije se uspio plasrati na SP 2012. godine te je ponovo sjeo na klupu Slovenije s kojom se nije uspio plasirati na SP 2014., Euro 2016. i SP 2018. godine te je dao ostavku i trenutno je slobodan.

Robert Prosinečki

Hrvat Prosinečki (48) je kao i Katanec veliko nogometno ime u bivšoj Jugoslaviji. Tokom 18 godina duge karijere igrao je u mnoštvu klubova, a najpoznatiji su Real Madrid i Barcelona. Kao trener je vodio Crvenu zvezdu od 2010. do 2012. godine, Kayserisport od 2012. do 2013. godine te reprezentaciju Azerbejdžana od decembra 2014. godine do kraja kvalifikacija za SP 2018. godine. Iako je u 21 meču na klupi zabilježio samo pet pobjeda, NS Azerbejdžana mu je ponudio novi ugovor. Navodno, Prosinečki ima još ponuda te još uvijek nije odlučio gdje će nastaviti karijeru.

Vinko Marinović

Jedini bosanskohercegovački stručnjak na spisku FSRS-a je Marinović (46) koji je igračke dane proveo u Kozari, Borcu, Crvenoj zvezdi, belgijskom Germinalu i Laktašima, a u svojoj debitantskoj trenerskoj sezoni s Kozarom je ušao u Premijer ligu BiH. Potom je vodio Borac, a od marta 2015. do decembra 2016. godine je vodio Zrinjski s kojim je osvojio titulu prvaka BiH u sezoni 2015/2016. te je udario temelje ekipi koja je iduće sezone odbranila titulu. U martu ove godine je imenovan za selektora U21 reprezentacije BiH i u kvalifikacijama za U21 Euro je u dosadašnjih pet utakmica zabilježio tri pobjede (Lihtenštajn 6:0, Portugal 3:1, Vels 4:0) i dva poraza (Švicarska 1:0, Rumunija 3:1).