Nogomet
22

Kako je nekada Ćao Tifo pisao o sarajevskom derbiju: Okršaj veselih Bosanaca

Piše: Edin Isanović
Sarajevski gradski derbi bio je popularan i u nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi. Sa pozornošću se pratio okršaj Sarajeva i Željezničara na terenu i dvoboj Hordi zla i Manijaka na tribinama. Tako je izuzetno popularni navijački časopis u to vrijeme Ćao Tifo u aprilu 1991.godine napravio reportažu o vječitom derbiju.

U broju 9. beogradski časopis je napisao kako je prije utakmice dva velika rivala vladala dobra atmosfera u gradu na Miljacki. Ipak, odigravanje utakmice bilo je pod znakom pitanja zbog snijega koji je pao noć prije utakmice. No, to nije moglo da umanji draž derbija.

Navijači Želje su se okupili na Kovačima odakle su krenuli prema Koševu, dok su Horde zla tradicionalno odabrali nekadašnju robnu kuću "Sarajku“.

Sarajevo je povelo golom Puhalaka u 10. minuti i navijači Sarajeva prazne svoj pirotehnički arsenal. Po dogovoru sa Upravom niti jednu baklju nisu bacili na teren.

Piše kako su početkom drugog poluvremena pristalice Željezničara ispalili svoje dimne kutije. Također, nisu bacali pirotehniku u teren.

Plavi sa Grbavice su u drugih 45 minuta poravnali preko Velića i konačan rezultat bio je 1:1. Željo je osvojio bod nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.