Bik je bio simbol Torina
2

Kako je nastao Juventusov grb sa crno – bijelim prugama

Piše: Edin Isanović
Juventus je jedan od najuspješnijih italijanskih klubova. U svojoj bogatoj historiji do sada je osvojio 54 trofeja, od toga 11 u evropskim takmičenjima. U Italiji i zvanično ima najviše navijača, a mnogi ljubitelji nogometa u našoj zemlji simpatiziraju ovaj klub.

Juventus, koji je osnovan u novembru 1897., počeo je igrati u rozim majicama sa crnom kragnom. Ipak, od 1903.godine igraju u crno bijelim dresovima. Tada je John Savage, engleski internacionalac, za svoju tadašnju ekipu ugovorio isporuku iz kolijevke nogometa. Njegov prijatelj je živio u Notthingamu, i iz razloga što je bio pristalica Notts Countya u Italiju je isporučio crno-bijele dresove kakve je tradicionalno oblačio pomenuti tim. Od tada Juventus nosi iste boje s tim da su one kluba iz Torina nešto izraženije.

Tako jedan od najuspješnijih italijanskih i evropskih klubova igra u bojama jedne od najmarginalnijih engelskih ekipa.

Juve na službenom grbu ima i krunu koja predstavlja kraljevsku simboliku. Kroz historiju je područje grada Torina bilo prijestolnica regije Pijemonta. Poslije je to bilo središte savayskog vojvodstva.

“Stara dama” ima dvije zvijezde na grbu. Prvu su nadogradili 1958.godine kada su osvojili svoj deseti scudetto. Druga je dodana 1981. u čast 20. naslovu italijanskog prvaka.Trenutno imaju 29. osvojenih nacionalnih titula. Čelnici aktuelnog talijanskog nogometnog prvaka često naglašavaju kako trebaju imati tri zvjezdice na dresovima u znak 30 naslova, premda im se nakon dva oduzeta zbog afere "calciopoli" priznaje preostalih 28.

Na grbu ovog slavnog kluba ima i bik. Jedni vjeruju da to ima veze s regionalnom prozivodnjom bronzanih kipova bikova nekada davno. Neki historičari vjeruju da naziv Torino, što doslovice znači “mali bik”, proizilazi iz starorimskog naselja znanog kao Augusta Taurinorum. Taurini su bili keltsko pleme koje se smatralo pomalo tvrdoglavim, u smislu “tvrdoglav kao bik”.

Inače, Juventus na latinskom jeziku znači mladost.