Manchester Utd - Chelsea
0

Kako bez Waynea Rooneyja?

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U subotu će napeto biti na Old Traffordu. Veliki derbi u sklopu 33. kola engleskog Premiershipa igraju dva glavna pretendenta za naslov, Manchester United i Chelsea.

Trenutno je u prednosti Manchester United za jedan bod (72-71), no sliku na vrhu tabele mogu promijeniti događaji ove subote u Manchesteru.

"Bit će to velika utakmica. Chelsea u svakoj utakmici želi vladati na terenu, imati kontrolu u ogledu, što je i moje italijansko gledanje na nogomet. No, to će biti prilično teško jer će iste prioritete imati i Manchester United. Domaćini su, izuzetno ih cijenim i poštujem, te očekujem tešku utakmicu s mnogo zanimljivih trenutaka", rekao je Carlo Ancelotti.

"Igramo bez Rooneyja što je veliki hendikep za nas, ali mi imamo obavezu u svakoj domaćoj utakmici juriti prema pobjedi" rekao je Ferguson i radije se okrenuo suparniku:

"Nikakvu krizu ne prepoznajem kod njih. Ispali su od Intera u Ligi prvaka, ali su ispali od izuzetno dobrog Intera u te dvije utakmice. Ancelotti je vrhunski trener koji zna pobjeđivati, koji je to pokazao u karijeri. Dobro vodi ekipu i znam da će nam prirediti dovoljno problema", završio je Sir Ferguson.

Zanimljivosti:

• U prvom dijelu sezone, 8. novembra na Stamford Bridgeu, Chelsea je pobijedio Manchester United 1-0. Strijelac jedinog pogotka bio je John Terry.

• Prije poraza od Bayerna 2-1, u prvom četvrtfinalnom ogledu Lige prvaka, Manchester United je imao niz od sedam pobjeda. U tom periodu su primili samo dva pogotka (Liverpool i Aston Villa), a postigli čak 19.

• Chelsea je, pak, samo u posljednjih 180 minuta postigao 12 pogodaka. Prvo su u gostima pobijedili Portsmouth 5-0, a potom Aston Villu čak 7-1. Od tih dvanaest je Frank Lampard zabio pet, a francuski nogometaš Florent Malouda četiri.

• Prilikom zadnja dva gostovanja Chelseaja na Old Traffordu klub iz Londona nije postigao nijedan pogodak. Prošle sezone su poraženi 3-0, a prije dvije 2-0.

Povrede

• Alexu Fergusonu je dakako glavni problem izostanak Waynea Rooneyja, koji je na utakmici Lige prvaka protiv Bayerna ozlijedio članak. Neće ga oko tri sedmice biti u sastavu, a sasvim je dovoljno reći da je on postigao čak 26 od ukupno 76 pogodaka Manchester Uniteda u prvenstvu i da je time napravljena rupa u napadačkom redu.

Uz to, povrijeđen je i Michael Owen, pa će golgeterski posao biti prebačen na leđa Bugarina Berbatova. Wes Brown i Anderson također ne mogu igrati u subotu, ali bi se na klupi trebali pojaviti O'Shea i nakon dugo vremena Hargreaves.

• Najvažnija vijest za trenera Chelseaja Carla Ancelottija je oporavak Didiera Drogbe, koji nije nastupio na posljednjem ogledu Chelseaja kada je razbijena Aston Villa (7-1). Povreda koljena je prošlost, te je normalno obavljao treninge tokom posljednja dva dana. Povrijeđeni su i dalje Essien, Bosingwa, Cole i Carvalho, a njima se priključio i Branislav Ivanović koji neće igrati zbog bolova u koljenu.  

Forma:

Manchester United PORAZ (vani) 1-2 Bayern (Liga prvaka, 30. marta) POBJEDA (vani) 4-0 Bolton (Premiership, 27. marta) POBJEDA (kući) 2-1 Liverpool (Premiership, 21. marta) POBJEDA (kući) 3-0 Fulham (Premiership, 14. marta)

POBJEDA (kući) 4-0 Milan (Liga prvaka, 10. marta)

Chelsea

POBJEDA (kući) 7-1 Aston Villa (Premiership, 27. marta) POBJEDA (vani) 5-0 Portsmouth (Premiership, 24. marta) REMI (vani) 1-1 Blackburn (Premiership, 21. marta) PORAZ (kući) 0-1 Inter (Liga prvaka, 16. marta) POBJEDA (kući) 4-1 West Ham (Premiership, 13. marta)