Nije ostavio poruku
22

Julian Nagelsmann otkrio da mu je otac izvršio samoubistvo, dugo je krio čime se bavio

H. H.
Julian Nagelsmann (Foto: EPA-EFE)
Julian Nagelsmann (Foto: EPA-EFE)
Julian Nagelsmann (36), selektor Njemačke, otkrio je vrlo lične detalje svog života u intervjuu za Der Spiegel.

Mladi trener je ispričao kako je doživio smrt svog oca Erwina, koji je izvršio samoubistvo kada je imao samo 20 godina.

"Često razmišljam o tom danu. Bilo je teško. Moj otac nije ostavio poruku o samoubistvu, nije bilo objašnjenja", kaže Nagelsmann u intervjuu.

"Način na koji je oduzeo život jasno je dao do znanja da je njegova odluka bila vrlo jasna. Za porodicu je to bilo apsolutno neshvatljivo, ali mi je pomoglo da znam da on zaista želi da umre i da to nije bio vapaj za pomoć ili signal. Mislim da moram da poštujem njegovu odluku", kazao je Nijemac.

Njemački trener je objasnio i zašto se njegov otac odlučio na taj korak, tvrdeći da nije mogao izdžati pritisak. Veći dio svoje mladosti Nagelsmann je vjerovao da je Erwin vojnik prije nego što je u tinejdžerskim godinama saznao da je operativac njemačke savezne obavještajne službe i da radi kao tajni agent.

"Mislim da je to bila kombinacija njegovog opterećenja i općeg stanja. Vidjelo se da je bio pod profesionalnim pritiskom. Moj otac je radio u obavještajnoj službi. Nije mu bilo dozvoljeno da govori o svom poslu. To je bio i razlog zašto je često govorio da mu je sve previše. Bio je veoma hrabra osoba", otkrio je Nagelsmann.

Nagelsmann je postigao mnoge velike uspjehe u trenerskoj karijeri iako je još uvijek u srednjim 30-im godinama.

Tokom svog prvog trenerskog posla u Hoffenheimu proglašen je njemačkim trenerom godine 2017. nakon što ih je doveo do četvrtog mjesta. Potom je osvojio Kup Njemačke sa RB Leipzigom, prije nego što je osvojio titulu u Bundesligi i dva njemačka Superkupa sa Bayern Minhenom.

Od marta prošle godine je na funkciji selektora reprezentacije Njemačke.