Uoči malog gradskog derbija
0

Jović: Idemo po pobjedu, Jusufbegović: Nećemo odustati

Piše: Dalibor Bošnjak
Dragan Jović
Dragan Jović
U okviru 27. kola Premijer lige BiH na stadionu Otoka se igra mali gradski derbi između Olimpica i Sarajeva. Obje ekipe se bore za što bolju poziciju na tabeli i plasman u Evropu, pa iz oba tabora najavljuju žestoku borbu za sva tri boda.

Jović: Idemo na pobjedu, Zrnanović: Vjerujem da ćemo slaviti

Uoči utakmice 27. kola, u kojoj FK Sarajevo gostuje na stadionu Otoka kod Olimpica, šef stručnog štaba Bordo ekipe Dragan Jović je odbacio mogućnost kalkulisanja u vezi sa sastavom i najavio borbu za sva tri boda.

"Naš cilj je jasan, na Otoku idemo po pobjedu i napadamo drugo mjesto. Istina je da nas očekuje i derbi sa Željezničarom i da nam prijete suspenzije zbog žutih kartona, ali ja neću kalkulisati. Ukoliko bude nekih izmjena u ekipi, bit će taktičke prirode. Svakako, moguće je da će priliku dobiti i igrači koji su imali nešto manju minutažu ove sezone. Zadovoljan bih bio i neriješenim rezultatom, ali idemo na pobjedu. Dužni smo to našim navijačima koji nam konstantno daju podršku. U utakmici sa Zrinjskim su poslali poruku o tome šta od nas traže. Ovo je i prilika da definitivno osiguramo Evropu i preostale utakmice odigramo mirno", izjavio je Jović.

Trener FK Sarajevo je dodao da u ekipi neće biti Husića koji je suspendovan zbog žutih kartona. Teško je vjerovati u povratak Šćepanovića i Obuće koji su povrijeđeni, ali će tu odluku Jović donijeti nakon treninga.

Igrač FK Sarajevo, Dilaver Zrnanović, priželjkuje pobjedu na Otoci, ali bi zadovoljan bio i neriješenim rezultatom.

"Olimpic je kvalitetna ekipa, ali našu šansu vidim u tome što oni bolje igraju u gostima nego na domaćem terenu, gdje se zaista muče. Tačno je da našim igračima prijeti suspenzija pred derbi. Čak i ako nastupimo u izmijenjenom sastavu, imamo jaku klupu i igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima. Dobro je to što se u ekipu vraća Suljić. Derbi je u subotu, tako da je i to motiv da svi daju sve od sebe. Ja uvijek očekujem pobjedu, obećao sam saigračima da ću se pobrinuti da ne primimo gol na Otoci, a na njima je šta će uraditi u napadu. Naš je cilj da ostanemo neporaženi, jer 'bježimo' Borcu četiri boda, ali pobjeda je uvijek dobrodošla, vjerujem da ćemo slaviti", izjavio je Zrnanović.

Defanzivac FK Sarajevo se nedavno oporavio od povrede, a njegovo odsustvo se itekako osjetilo u odbrani Bordo ekipe.

"Povreda još uvijek nije sanirana u potpunosti, ali šta ću, stisnem zube i igram. Teško se oporaviti kada se igra u ritmu srijeda subota, no, ne znam se štedjeti. Uvijek dajem sve od sebe, to je tako", dodao je Zrnanović.

U ekipu Sarajeva se nakon suspenzije vraća Asmir Suljić, igrač koji mnogo znači u napadu Bordo ekipe. Željan je igre i nada se prilici.

"Vraćam se nakon suspenzije i nadam se mjestu u sastavu na utakmici sa Olimpicom. U toj utakmici idemo na tri boda, kao i u svakoj i naravno da nam je to prioritet kako bismo u što boljoj atmosferi dočekali gradski derbi. Istina, bio bih zadovoljan i jednim bodom kojim bismo riješili dileme u vezi sa mjestom koje vodi u Evropu. Olimpic ima dosta dobru ekipu i očekujem dopadljivu igru sa obje strane", kazao je Suljić.

Jusufbegović: Ne odustajemo od Evrope, Muharemović: Ne zanimaju me kalkulacije

Na Otoci također vjeruju u pobjedu nad Sarajevom, a trener Vukova Nedim Jusufbegović uprkos bodovnom zaostatku i dalje vjeruje u plasman u Evropu.

"U goste nam dolazi težak protivnik, odlična ekipa s visokim renomeom. Vodi ih sjajan trener koji odlično obavlja svoj posao. Ako bih nekoga izdvojio, to su Sesar, Suljić, Tatomirović i Husejinović, koji su itekako opasni igrači. Izuzetno respektujem Sarajevo koje je jako kao kolektiv, ali mi idemo na pobjedu. Uprkos bodovnom zaostatku i dalje vjerujemo u plasman u Evropu, tako da moramo pobjeđivati. U igri je još 12 bodova i ne pada nam na pamet da odustanemo", izjavio je Jusufbegović.

U ekipi Olimpica su uoči susreta sa Sarajevom za nastup zbog povreda upitni Zolj, Pljevljak i Pliska, ali Jusufbegović smatra da ima adekvatne zamjene na klupi za rezervne igrače.

Ponajbolji igrač Vukova i bivši član Sarajeva Sead Bučan je svjestan snage protivnika, ali i potrebe za bodovima.

"Svjesni smo kvalitete Sarajeva, ali se pripremamo za tu utakmicu. Nama su potrebni bodovi i želimo pobijediti. Teško ćemo stići Borac i zauzeti četvrtu poziciju, ali ako Sarajevo ne dobije licencu za Evropu, mi ćemo iskoristiti svoju šansu. U ligi je svakako cilj što bolje se plasirati", izjavio je Bučan.

Olimpicov igrač i također bivši član Sarajeva Veldin Muharemović smatra da obje ekipe imaju imperativ pobjede u međusobnom susretu. Očekuje dobru utakmicu i nada se pobjedi Vukova, iako je emotivno itekako vezan za Sarajevo.

"I za Olimpic i za Sarajevo pobjeda je imperativ zbog borbe za poziciju na tebeli i Evropu. Sarajevo ima motiv više jer im je potrebno da u dobroj atmosferi dočekaju derbi sa Željezničarom. Mi nismo odustali od plasmana u Evropu i borit ćemo se do kraja. Neki poseban motiv protiv Bordo ekipe nemam, ja sam profesionalac, ali sigurno ću igrati sa pomiješanim emocijama. Igrač sam Olimpica, ali sam emotivno vezan za Sarajevo. Što se tiče Evrope, mene ne zanimaju kalkulacije, dešavanja u NSBiH i to ko i kako će dobiti licencu. Ja želim bodovno osigurati poziciju koja vodi u Evropu i tako igrači trebaju razmišljati", zaključio je Muharemović.