Sramotna kazna Širokom Brijegu
192

Još jedna ohrabrujuća odluka za fašiste na stadionima

Klix.ba
Disciplinska komisija NS BiH je na današnjoj sjednici odlučila da za dešavanja na utakmici finala Kupa BiH i poslije nje kazni Široki Brijeg novčanom kaznom od 3.000 KM i jednom utakmicom bez publike.

Fašističke parole i pjesme, zviždanje i negiranje države Bosne i Hercegovine, fotografije bivšeg generala i osuđenika Ante Gotovine, baklje i na kraju predmet u glavu treneru Željezničara Amaru Osimu bili su samo neki od incidenata koji su se desili na drugoj utakmici finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu.

Dva dana nakon utakmice, Disciplinska komisija NS BiH odlučila je Široki Brijeg kazniti sa 3.000 KM i jednom utkamicom bez publike.

"Bez obzira na to što utakmica nije bila prekinuta, mi smo se odlučili za teži prekršaj gdje smo Širokom izrekli minimalnu novčanu kaznu i jednu utakmicu bez publike na stadionu. Analizirali smo sve šta je Široki poduzeo, korektno su dočekali goste iz Sarajeva. Više je postalo izlišno da klubovi snose teret cijelog Kupa te smo se odlučili da ih kaznimo jednom utakmicom bez publike", kazao je predsjednik Disciplinske komisije NS BiH Goran Kosorić za portal Klix.ba.

Na pitanje da li je ovo odgovarajuća kazna, Kosorić kaže kako je individualno svako može proutmačiti.

"Ona je u skladu sa Disciplinskim pravilnikom i okarakterisana je kao teži prekršaj shodno odredbama člana 53. Ja govorim u ime Komisije i ne iznosim svoje mišljenje. Dugo se vodila polemika i razgovor", dodao je Kosorić.

Odluka Disciplinske komisije, iako po pravilima, još je jedan vjetar u leđa i tapšanje po ramenu za fašiste, kojima je stadion postao omiljeno mjesto za promovisanje bolesnih, retrogradnih ideja.

Ovo je još jedna potvrda da ljudi koji sjede u Komitetu za normalizaciju i komisijama NSBiH jednostavno nemaju ni volje ni petlje da jednom zauvijek presijeku priču o incidentima ovakve vrste na stadionima. Naprotiv, ovakve odluke, uz tradicionalnu inertnost policijskih i pravosudnih organa, samo su još veći motiv za fašističko iživljavanje pojedinaca koji su svjesni da će proći nekažnjeno.

Kazna Širokom Brijegu još je karikaturalnija s obzirom na to da je FK Sarajevo zbog propusta u organizaciji derbija kažnjeno sa 5.000 KM. I neka je, iako na derbiju nisu zabilježeni incidenti, nije bilo nacionalističkog i fašističkog navijanja, zastava ratnih zločinaca kao u Širokom Brijegu. Ali odavno je jasno da je upaljena baklja mnogo skuplja od negiranja države, zviždanja himni ili otvorenog poziva na klanje.

Ovakvim stavom NSBiH teško da će ikada uspjeti riješiti ozbiljne probleme koji muče nogomet u ovoj zemlji. Fašizam je sigurno jedan od njih.