Svi mogu, samo mi...
652

Još jedan "šamar" za Premijer ligu BiH: Ekipa iz Gibraltara se plasirala u grupnu fazu

K. H.
Pretposljenje rangirana evropska država na FIFA-inog rang listi - Gibraltar, naredne sezone će imati svog predstavnika u grupnoj fazi evropskih takmičenja nakon što je Lincoln izbacio latvijsku Rigu.

Prvi meč u Latviji završen je rezultatom 1:1, a putnik u grupnu fazu UEFA-ine Konferencijske lige odlučen je u uzvratu koji je odigran na Victoria stadionu u Gibraltaru.

Gosti iz Latvije bolje otvaraju meč i golom Vakulka dolaze u vodstvo od 1:0, no Lincoln se vraća golom Walkera u 32. minuti s bijele tačke. To je ujedno bio i rezultat nakon regularnih 90 minuta, pa je pobjednik odlučen tek nakon produžetaka.

U dodatnih 30 minuta puno bolje su se snašli domaći igrači, a oni su golovima Chipoline u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog produžetka i Ronana u drugoj minuti nadoknade drugog produžetka došli do pobjede od 3:1 i tako proslavili historijski plasman u grupnu fazu.

I na kraju, teško je pronaći prave riječi kojima bi objasnili da i Gibraltar nakon ove sezone ima predstavnika u grupnoj fazi, a da naša Bosna i Hercegovina i Premijer liga još uvijek nisu ni blizu tog uspjeha.

Ove sezone najbliži je bio Velež koji je stigao do 3. pretkola i nakon sjajnih 1:1 u prvom meču protiv Elfsborga, u uzvratu je na Grbavici izgubio rezultatom 4:1 i oprostio se od Evrope.

Sarajevo je sramotno ispalo od slabašnog Milsamija iz Moldavije bez postignutog pogotka, Široki Brijeg ispao je od albanske Vllaznije, a Borac od Cluja u Ligi prvaka te nakon toga od Linfielda i to također bez postignutog pogotka.