Tragičar Azzurra
52

Jorginho u suzama preuzeo krivicu za neodlazak Italije na SP, ali ne zbog meča sa Makedoncima

E. B.
Nogometna reprezentacija Italije je sinoćnjim porazom od Sjeverne Makedonije ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo, a vezni nogometaš Jorginho je preuzeo krivicu na sebe što nećemo gledati Azzurre u Kataru.

Jorginho je nakon poraza rezultatom 1:0 u suzama govorio o neuspjehu aktuelnih evropskih prvaka, a istakao je da Italija ne bi ni igrala baraž da je on pogodio jedan od dva penala u dva meča protiv selekcije Švicarske.

Jorginhu je 5. septembra u kvalifikacijama golman Švicarske Yann Sommer odbranio penal u remiju 0:0, a potom je u pretposljednjem kolu u 90. minuti šutirao sa bijele tačke visoko preko gola, također u remiju sa Švicarskom (1:1).

Da je bio precizan u barem jednom pokušaju, Italija bi otišla direktno na Svjetsko prvenstvo, a Švicarska u baraž.

"Boli me kada pomislim na te mečeve. Stalno mislim na te penale i oni će me proganjati dok sam živ. Dva puta sam imao šansu pomoći svojoj reprezentaciji i dva puta sam propustio to uraditi. Svi govore da moramo zaboraviti na to i nastaviti sa životom, ali to je teško uraditi", rekao je Jorginho kroz suze.

Uplakani Jorginho je istakao i kako kvalifikacije nisu pravedne. Italija je završila kvalifikacije bez poraza, sa četiri pobjede i četiri remija.

"FIFA mora nešto promijeniti kada su evropske kvalifikacije u pitanju. Mi nismo doživjeli nijedan poraz i nećemo igrati na Svjetskom prvenstvu, a na njemu će igrati ekipe iz Južne Amerike koje su šest puta poražene u kvalifikacijama", poručio je Jorginho.