Nogomet
0

Jirži Plišek poručio: Adilović je najopasniji igrač Željezničara

Klix.ba
Jirži Plišek (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jirži Plišek (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jirži Plišek, nekadašnji trener Željezničara i Sarajeva, bio je u fokusu čeških medija nakon što je prvak te zemlje Viktorija Plzen za suparnika u 2. pretkolu Lige prvaka dobio tim sa Grbavice.

Portal Sport.cz podsjeća kako je ovaj stručnjak 2004. godine stigao u BiH. Preuzeo je Željezničar, otkrio danas svjetski poznatog napadača Edina Džeku i onda je otjeran.

"Došlo je do promjene vodstva. Nisam želio nastaviti da vodim klub kada su ljudi koji su me doveli smijenjeni“, rekao je Plišek.

Potom se prisjetio i Edina Džeke.

"Naravno, u to vrijeme niko nije mogao pretpostaviti kakav će Edin biti nogometaš. Imao je veliki potencijal, ali je bilo još dobrih igrača koji su bili talentovani", objasnio je Plišek koji je kasnije napadaču bh. reprezentacije pomogao pri transferu u Češku.

Onda se osvrnuo na dvomeč Viktorije i Željezničara u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

"Plzen je favorit. Ako ne podcijeni suparnika, ne bi trebali imati problema. Ipak, trebaju znati da Željezničar redovno igra u Evropi. To je najjači klub u BiH, dominira domaćom scenom. Imaju i sjajan stručni štab i svakako da trebaju biti oprezni“, podvukao je Plišek.

Na pitanje ko bi Viktoriji mogao praviti probleme, Jirži je rekao: "Napadač Eldin Adilović, on je najpoznatije ime".