Nogomet
554

Janjoš i Branković: Bosna Sema sigurno korača prema Premijer ligi

Piše: D. B.
Emir Janjoš i Elmedin Branković
Emir Janjoš i Elmedin Branković
FK Bosna Sema je sportski kolektiv koji je nastao u maju 2014. godine i potiče iz obrazovnih institucija osnovanih 1998. godine u Sarajevu. Radi se o veoma ambicioznom timu nogometaša i stručnjaka, čiji je cilj plasman u Premijer ligu u rekordnom roku. To su u razgovoru za portal Klix.ba najavili kapiten Elmedin Branković i bivši igrač FK Sarajevo Emir Janjoš.

Bosna Sema je u svojoj prvoj sezoni osvojili Kantonalnu ligu Sarajevo i kantonalni kup i to bez poraza. Ove sezone će se takmičiti u 2. ligi Federacije, a namjera ovog odlučnog tima je da i naredne sezone uđe u viši rang takmičenja. Krajnji cilj je plasman u Premijer ligu BiH, najviši nivo nogometnog takmičenja u našoj zemlji. Tome se nadaju igrači, trener Emir Alihodžić i Selcuk Yesilyurt, predsjednik kluba. Yesilyurt je turski biznismen koji već nekoliko godina živi i uspješno posluje u BiH.

Nogometaš Emir Janjoš je vrlo dobro poznat bh. sportskoj javnosti. Tokom karijere je nastupao za Sarajevo i Olimpic, a onda je pronašao angažman u Norveškoj. Međutim, zbog problema s papirologijom, Emir je bio primoran da se vrati u BiH. Odlučio je da se prestane profesionalno baviti nogometom i posveti se školi i poslu. Povremeno je igrao za sarajevski Biser, a onda se reaktivirao sa željom da pomogne Bosni Semi.

"Jednostavno, nogomet mi je u srcu, a kada se pojavila šansa da ponovo obujem kopačke, rado sam je prihvatio. Međutim, sada sam zaposlen, ali ću se svakako potruditi da što više budem na raspolaganju svom klubu", izjavio je Janjoš za portal Klix.ba.

Odluku o povratku je donio iz ljubavi prema nogometu, ali je pauza učinila svoje, pa su pripreme teže nego inače.

"Nogomet mi je nedostajao od prvog dana kada sam odlučio da ga napustim. Zbog toga mi je sada teže da se pripremim, ali šef stručnog štaba Bosne Seme Emir Alihodžić ima dosta razumijevanja i čini sve kako bi mi pomogao da se što bolje spremim", rekao je dvadesetdevetogodišnji defanzivni vezni igrač Bosne Seme.

Emir Janjoš
Emir Janjoš

Ekipa se za novu sezonu priprema u Turskoj.

"Uslovi su fenomenalni, predsjednik Yesilyurt je učinio sve kako bismo imali sve što nam je potrebno. Pripreme su vrhunske, dobro ćemo se spremiti za ono što nas čeka", kazao je Janjoš.

Nakon impresivnog plasmana u 2. ligu Federacije BiH, cilj je izboriti plasman u 1. ligu FBiH i što duže ostati u kup takmičenju.

"Uopće ne bježimo od uloge favorita. Kvalitetni smo i to ne krijemo. Cilj je plasman u 1. ligu Federacija BiH, kao i da što dalje 'doguramo' u Kupu BiH. Vjerujem da to možemo ostvariiti", dodao je nogometaš Bosne Seme.

Elmedin Branković
Elmedin Branković

Kapiten ekipe Elmedin Branković istakao je kvalitet ekipe i ambicije koje znače brz napredak i plasman u Premijer ligu BiH.

"Trenutno na pripremama imamo 25 igrača koji ravnopravno konkurišu za prvi tim. U Sarajevu nas čekaju još najmanje tri pojačanja. Uspješni smo iako smo mlad klub, osvojili smo prvenstvo bez poraza, kao i kup u prvoj godini postojanja. Od prvog dana imamo jasne ciljeve, a to je da svake godine ulazimo u viši rang i na kraju ostvarimo plasman u Premijer ligu BiH", izjavio je Branković.

Dolazak u najviši rang bh. nogometa u Bosni Semi smatraju dostižnim ciljem.

"Premijer liga je veliki izazov, svjesni smo toga, ali ako nastavimo raditi ovako posvećeno i maksimalno se zalagati, uspjet ćemo u našem naumu", rekao je kapiten Bosne Seme.

Uslovi za rad su odlični, a klub uskoro dobija i omladinski pogon.

"S obzirom na nivo takmičenja, uslovi su nam savršeni. Uprava kluba i stručni štab rade na vrhunskom nivou i igračima omogućavaju sve što im je potrebno. Rad našeg kolektiva su prepoznali mnogi, pa se nadamo de ćemo uskoro privući veći broj simpatizera i navijača. Uskoro dobijamo i omladinski pogon, koji će afirmisati igrače i s njima stvarati budućnost kluba", završio je Alihodžić.