Nogomet
133

Jajalo: Neopisivo sam sretan što mogu igrati za BiH

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Veznjak Palerma Mato Jajalo oglasio se povodom FIFA-inog odobrenja da može nastupati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ovaj 28-godišnji veznjak je kazao da je presretan zbog mogućnosti da zaigra za naš državni tim.

"Neopisivo sam sretan što sam napokon dobio odobrenje FIFA-e za nastup za BiH. Već nekoliko mjeseci traje procedura oko promjene sportskog državljanstva i sada je napokon sve gotovo. Čim se pojavila mogućnost da zaigram za bh. selekciju sve što sam pitao bilo je: 'Šta trebam uraditi?'", kazao je Jajalo u svom saopćenju koje je poslao bh. medijima.

Jajalo je od januara 2015. godine igrač Palerma za koji je odigrao 45 utakmica od čega 29 u protekloj sezoni u kojoj je Palermo izborio opstanak u Seriji A. Novi Zmaj se ovom prilikom zahvaljuje ljudima iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a posebno se zahvaljuje selektoru Mehmedu Baždareviću.

"Posebno se zahvaljujem selektoru Baždareviću, jer je ubrzao proces"

"Ostalo je išlo jako brzo i ovom prilikom se zahvaljujem ljudima iz FS BiH na angažmanu, uz želju i nadu da ću biti dio tima već na slijedećem okupljanju, naravno, ukoliko me selektor Mehmed Baždarević pozove. Mnogo mu dugujem, jer je uradio jako puno da ubrza proceduru, a ja mu se želim odužiti dobrim nastupima za Palermo i još boljim nastupima u dresu BiH", kazao je Jajalo.

Veznjak Palerma se odranije poznaje sa bh. reprezentativcima, a komunicirao je i sa kapitenom Edinom Džekom.

"Uz to, već odranije se znam sa svim reprezentativcima, a u više navrata sam komunicirao i sa Edinom Džekom. Poznajem se i sa svim igračima iz BiH koji nastupaju u Seriji A i zaista se radujem što ću i ja biti dio tima. Vjerujem da imamo snage i kvaliteta da se nosimo sa svim selekcijama iz naše kvalifikacijske grupe za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Optimista sam, pogotovo jer smo već ranije pokazali snagu, tako da vjerujem kako ni put do Rusije nije daleko uprkos činjenici da u našoj grupi imamo Belgiju, Grčku, Kipar, koji nas je i koštao odlaska na Evropsko prvenstvo. Uvjeren sam da nam se slične greške neće dešavati", poručio je bivši igrač Sarajeva, Kolna i Rijeke.

"Samo me budućnost interesuje, dat ću sve od sebe za BiH"

Jajalo je rođen je 25. maja 1988. u Jajcu. Prošao je sve hrvatske selekcije, za mladu reprezentaciju je igrao 21 puta (bio i kapiten) i postigao četiri gola. Upisao je i dva nastupa za seniorski tim (u prijateljskim utakmicama), a debitovao je u okršaju s Argentinom gdje je imao nekoliko uspješnih duela s Messijem.

"Meni preostaje da se što bolje pripremim za ono što nam slijedi i da 'natjeram' Baždarevića da me pozove, a vjerujem da mi se neće biti teško adaptirati na stil igre u bh. selekciji. I da, ne želim da me neko pogrešno shvati, ali zaista ne želim pričati o onome šta je bilo prije, već se okrenuti budućnosti. Samo me to interesuje. Od petka sam igrač BiH i to je jedino o čemu želim razgovarati i sada i u budućnosti. I na kraju, hvala još jednom svima na dobrodošlici u dres BiH, a ja ću se na terenu pokušati odužiti dajući sve od sebe!", rekao je novi Zmaj.