"Želim iza sebe ostaviti dobar tim"
0

Jagodić: Sam odlučujem o igračima na spisku

Klix.ba
Vlado Jagodić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlado Jagodić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proteklih dana na adresu selektora mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vlade Jagodića, stigle su riječi negodovanja zbog toga što se na spisku reprezentacije za naredne utakmice protiv Grčke i Njemačke nalazi i Mile Pehar, kojeg je Vlado prethodno "otpisao" iz redova reprezentacije.

Pehar je ostao upamćen zbog nekorektnog ponašanja na terenu, kada je prilikom incidenta i utrčavanja huligana u teren tokom utakmice Zrinjskog i Veleža, pokušao podapeti igraču Veleža.

Jagodić je za naš portal istaknuo da odluka o pozivima u reprezentaciju pripada samo njemu i da niko nema pravo tu miješati svoje prste.

Cilj je napraviti rezultat

"Čovjek sam kojem je prije svega cilj da napravi rezultat, jer smo prošle sezone rekli da ćemo formirati reprezentaciju i procijeniti da li nešto možemo uraditi. Sada sami odlučujemo o sebi, a meni je cilj rezultat. Tačno je da je težak zadatak osvojiti šest bodova, ali ja mislim da mi to možemo, jer igrači koje sam odabrao u maju prošle godine su se pokazali kroz utakmice, a ja vrlo dobro znam kako oni razmišljaju i da im je ovo pravi izazov u karijeri", izjavio je Jagodić za Klix.ba.

Selektor mlade reprezentacije BiH je dodao i to da pomno prati igrače i njihovu formu te da iz njih želi izvući maksimum.

"Objavio sam širi spisak i nigdje nije pisalo da je neko dobio pozive, izuzev, što su dobili pozive jedanaest igrača koji su u inozemstvu, jer ih zbog procedure moraju dobiti 14 dana ranije", pojasnio je Jagodić.

Selektor će sa šireg spiska od 22 igrača pozvati još njih dvanaest, među kojima će biti tri golmana i devet igrača. Igrači iz inozemstva su do srijede navečer imali rok da se izjasne o pitanju poziva za reprezentativne susrete.

"Žao mi je što se trči pred rudu i što se zloupotrijebi nešto što je moje pravo. Ja imam potpuno pravo da se opredijelim za kvalitet, konkretno, kad se radi o bilo kojem igraču sa ovog šireg spiska, a samim tim i Mili Peharu, ja sam procijenio da ova grupa igrača pokazuje kvalitet u ovoj polusezoni, izuzev, Duraka i Brekala. Na širem spisku su igrači koji su pokazali kvalitet, igrači koji su u kontinuitetu bili pozivani, kako bi osjetili pripadnost reprezentaciji Bosne i Hercegovine i mladi igrači na koje ja posebno računam i koje želim ostaviti iza sebe ako više ne budem selektor. Želim ostaviti iza sebe pravu bazu igrača koju nisam imao u prošlom periodu kada sam preuzimao ekipu", kazao je Jagodić.

"Odgovornost je na meni"

Selektor pojašnjava da je već sada redovno na spisku šest-edam igrača koji su 1992. godište, te Prcić, Zolotić i Maletić.

"Želim da i mladi igrači budu pozvani, smatram da imam pravo, pošto je godinu dana prošlo od toga, a igrač na kojeg je sada najveća povika, koji do sada nije dobio poziv, a pitanje je hoće li i dobiti, on je svojim igrama za svoj klub pokazao da je u ovom trenutku spreman i iz tog razloga sam tolerantan čovjek. Nakon incidenta pozvali smo ga da obavimo razgovor sa njim. Razgovoru je prisustvovao direktor, kao i svi iz stručnog štaba i svi smo se složili da je to što je uradio za svaku osudu. Mi sada ne možemo čovjeka 'biti' za čitav život i stavit ga po strani. Kada dobro igra za svoj klub i nije napravio nijedan incident od tada, niti je dobio žuti karton, što ne bi bio na širem spisku? Ja sam čovjek koji prašta u interesu onoga što je naš konačni cilj, a za mene je interes samo uspjeh reprezentacije. Volio bih da i drugi tako razmišljaju, nekorektni su napadi na neke igrače, pa i Miroslava Stevanovića, i to sve iz istih izvora, nažalost. Stevanović je proglašen za noćnu pticu, a momak nikada nije legao poslije 12 sati, to ja lično znam, da bi sada ti isti izvori njega hvalili kada on dobro igra za reprezentciju", rekao je selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Selektor je dodao i to da je odgovornost, kada su u pitanju reprezentacija i rezultati, na njemu, a "onog trenutka kada reprezentacija ne bude imala rezultat i igrala kako treba, moći ću prihvatiti neke stvari", izjavio je Jagodić.

"Ovo sada je zaista gubljenje vremena i podgrijavanje atmosfere koja nikome ne treba", zaključio je Jagodić povodom prozivki koje su proteklih dana bile upućene prema njemu.

Konačan spisak će biti poznat danas

"Niko još nije pročitao konačan spisak, neke stvari se projiciraju bez potrebe i bit ću slobodan da kažem da pokušavaju ponišititi dobre rezultate reprezentacije Bosne i Hercegovine, a ja vjerujem da se možemo plasirati u baraž i ne vidim razlog zašto praviti negativnu atmosferu kada je sve dobro... Ja se ne obazirem mnogo na te stvari i doista ne želim da komentarišem, a nije ni po mom kodeksu selektora. Ne želim da uzvraćam na neki način, ali je realno da komuniciramo. Na svakoj konferenciji za medije u Sarajevu, prilikom objavljivanja šireg ili konačnog spiska, pitam da li ima pitanja, niko me tada ništa neće pitati, ali kada nismo oči u oči, onda je najlakše napadati", govori Jagodić.

Konačan spisak će biti dostupan danas. Na spisku će biti 20 igrača i tri golmana koji su već sada poznati Jagodiću i stručnom štabu mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.