Zbog divljanja navijača
14

Izraelski savez zabranio Beitaru nastup u Evropi ove sezone

E. B.
Beitar neće igrati kvalifikacije za Konferencijsku ligu
Beitar neće igrati kvalifikacije za Konferencijsku ligu
Nogometni savez Izraela je zabranio jeruzalemskom Beitaru nastup u Evropi ove sezone.

Beitar je ovu žestoku kaznu dobio zbog ponašanja njihovih navijača nakon susreta finala Kupa Izraela u Haifi 23. maja u kojem su osvojili trofej poslije trijumfa nad Maccabi Netanyom rezultatom 3:0.

Poslije utakmice je dodjela pehara prisustvovao i predsjednik Izraela Isaac Herzog. No, u trenucima slavlja veliki broj navijača Beitara je ušao na teren i krenuo ka svojim nogometašima, zbog čega je Herzog po hitnom postupku evakuisan sa stadiona.

Zbog toga je Nogometni savez Izraela odlučio zabraniti Beitaru nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu koji su izborili zahvaljujući osvajanju Kupa, a također će morati platiti i 17.500 eura kazne, te će iduću sezonu u prvenstvu krenuti sa minusom od tri boda.

Inače, navijači Beitara su blisko povezani sa desničarskim izraelskim organizacijama i veoma često ističu netrpeljivost prema Arapima i muslimanima, a do danas su ostali jedini izraelski klub koji u svojim redovima nikada nije imao arapskog igrača.

Hapoel je trebao igrati od trećeg pretkola Konferencijske lige i tamo biti nositelj, a za sada još uvijek nije poznato ko će ih zamijeniti. Najverovatnije će to biti poražena ekipa u finalu Kupa, Maccabi Netanya.