Skandalozan istup
158

Izraelci priredili pakao reprezentativcu Palestine, žele mu oduzeti državljanstvo

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vezni nogometaš azerbejdžanskog Neftchija Ataa Jaber izazvao je bijes u izraelskom nogometu, a čelnici tamošnjeg Saveza traže da mu se oduzme državljanstvo nakon jučerašnjeg poteza.

Visoki zvaničnici izraelskog nogometa su sinoć apelovali na ljude u Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zahtjevom da uskrate državljanstvo Jaberu nakon nastupa za selekciju Palestine tokom rata u Izraelu.

Ovaj 29-godišnjak je rođen u Majd Al Khromu, karijeru je počeo u Maccabi Haifi, a kasnije je igrao za Bnei Sakhnin i Ashdod prije nego li je 2022. godine prešao u Neftchi sa kojim je ljetos gostovao na Grbavici protiv ekipe Željezničara.

Odigrao je jučer svih 90 minuta za Palestinu protiv selekcije Libana i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Utakmica se trebala odigrati u Bejrutu, ali je zbog rata premještena u Shajrah (UAE) i bila je održana bez prisustva gledalaca.

Prije početka utakmice je održana minuta šutnje u znak solidarnosti sa palestinskim žrtvama rata, a palestinski nogometaši su izašli na teren sa tzv. "palestinkama" - tradicionalnim šalovima iz ove zemlje.

Nastup bivšeg kapitena U-21 reprezentacije Izraela u selekciji Palestine je izazvao veliku pometnju u tamošnjem nogometu pa je tako agencija Scoutpush u vlasništvu Doda Dahana, a koja je dosad predstavljala Jabera, odlučila da prekine sve veze sa njim.

"Scoutpush više neće predstavljati nogometaša Ataa Jabera", navodi se u izjavi čelnika pomenute organizacije.

Nogometaš Maccabija iz Tel Aviva Yonatan Cohen je podijelio njegovu fotografiju na Instagram story i strašno ga uvrijedio.

"Sramota me što si mi bio kapiten u omladinskim kategorijama", napisao je Cohen koji je samo jedan u nizu koji ga je uvrijedio, samo jer je odabrao igrati za reprezentaciju Palestine.

Yonatan Cohen uvrijedio reprezentativca Palestine (Foto: Instagram)
Yonatan Cohen uvrijedio reprezentativca Palestine (Foto: Instagram)

Oglasio se i njegov bivši klub Ashdood koji zahtijeva da mu se oduzme državljanstvo.

"Ataa Jaber je ranije igrao u redovima Ashdooda, a njegovo igranje za reprezentaciju Palestine posebno u danima masakra koji traju od 7. oktobra otkad su Izraelci u ratu je definiticja izdaje. Ko želi da predstavlja Palestinu ne zaslužuje da bude državljanin Izraela. Apelujemo na Ministra unutrašnjih poslova Moshe Arbela da razmotri uskraćivanje državljanstva za pomenutog nogometaša", stoji u njihovoj objavi.

Inače, ovo je Jaberu bio peti nastup u reprezentaciji Palestine, a ranije je otkrio zbog čega je donio takvu odluku iako je ranije nosio dres Izraela.

"Prvo, osjećam se Palestincem, a drugo želim da pokažem nogometašima da imaju opciju i ovakvog izbora", rekao je Jaber ranije.

Pored njega, u dresu reprezentacije Palestine susret je počeo i golman Rami Hamada koji također ima izraelski pasoš dok Abd Yassin i Alaa Al-Din Hassan nisu ulazili u igru.