Pomogao kad je bilo najpotrebnije
8

VIDEO / Ivica Osim - spasitelj bh. nogometa

Piše: Edin Isanović
Da li će Ivica Osim ostati da radi u N/FSBiH? bilo je najčešće pitanje nakon što je Skupština u četvrtak usvojila novi Statut i na taj način ukinula suspenziju krovnoj kući bh. nogometa. Odluka FIFA-e i UEFA-e trebala bi i zvanično biti saopštena ovih dana. Svi članovi Komiteta za normalizaciju zaslužuju "palac gore", ali se mora priznati da je popularni Švabo najzaslužniji za ovakav rasplet.
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Jedan od najboljih evropskih trenera, usput da kažemo da je dva puta odbijao da sjedne na klupu slavnog Reala iz Madrida, svojim autoritetom, poznanstvom i diplomatijom uspio je ubijediti delegate da jednoglasno podrže Statut.

Iako je godinama situaciju posmatrao sa pristojne distance pomogao je bh. nogomet u trenucima kad je bilo najpotrebnije. Kad se našao pred zidom. Kad mnogi nisu vidjeli izlaza. Međutim, gledajući iz ove perspektive možemo reći da su mnogi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu prizivali velike promjene na Slatkom ćošetu. One su stigle nakon suspenzije i nakon formiranja Komiteta za normalizaciju.

Želju vinuo u orbite

Hoće li Ivica Osim postati predsjednik Saveza pokazat će se uskoro. U svakom slučaju, odluka da se vrati i uključi u rad NSBiH zaista je velika vijest.

Nekadašnji selektor jugoslovenske reprezentacije rođen je 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Nakon nogometene karijere, koju je počeo graditi u Željezničaru (stariji ljubitelji nogometa ga pamte kao odličnog igrača), a igrao i za neke francuske klubove, posvetio se trenerskom poslu. Tim sa Grbavice vinuo je u orbite 1985. godine. Naime, tada su stigli do polufinala Kupa UEFA gdje su nesretno eliminisani od Videotona.

"Nogomet se igra da bi se o tome pričalo, da neko to vidi i da se ne zaboravi", izjavio je Švabo nakon ispadanja od Mađara. U mitskom polufinalu.

Ekspert nogometne teorije i prakse kasnije je imenovan za selektora reprezentacije tadašnje Jugoslavije. Gledao je unaprijed, rušio je predrasude. Nacionalna vrsta je pod njegovom komandom briljirala. Složio je sjajnu ekipu koju su predvodili Hadžibegić, Stojković i Vujović.

Mnogi pamte Svjetsko nogometno prvenstvo u Italiji 1990. godine. Spomenimo da u to vrijeme mjesto u udarnoj postavi nije imao Dejan Savičević, iako je igrao izvanredno. "Plavi" su tada nakon jedanaesteraca poklekli u četvrtfinalu od Argentine.

"Ako ne pamtiš utakmice, pitaš se zašto si uopće igrao. Navijači te trebaju pamtiti po nečemu. Da te slave ili da te žale. Tek tada si nešto napravio", govorio je Osim nakon Mundijala naglasivši da je imao toliko kvalitetan tim da je mogao osvojiti i prvo mjesto. Prema njegovom mišljenju upravo je te godine reprezentacija trebala doživjeti zenit. No, nedostajalo je sreće.

Emotivan medijski nastup u Beogradu

Pamte se i izvedbe beogradskog Partizana pod njegovim vodstvom, ali se posebno pamti njegova ostavka na mjesto selektora selekcije Jugoslavije. Bilo je to emotivno, dirljivo i hrabro.

Pobjeđivao je i sa grčkim Panathinaikosom, a Sturm iz Graca je vodio osam godina. Stigao je do grupne faze Lige prvaka. Bio je najzaslužniji za renesansu nogometa u Austriji. Uspio je pojedinačnu kvalitetu igrača staviti u službu kolektiva.

Legendarna je njegova simbioza sa Japancima. Prvo je trenirao JEF United, a potom je imenovan za šefa državnog tima. Naslijedio je Brazilca Zica.

U novembru 2007. doživio je moždani udar gledajući utakmicu. Kada se nakon oporavak pojavio na jednoj prijateljskoj utakmici japanske nogometne reprezentacije dočekale su ga ovacije i gromoglasan aplauz cijelog stadiona. Pokazali su koliko ga cijene. Danas živi u glavnom gradu BiH.

Lična karta Datum rođenja: 6.maj 1941.godine Mjesto rođenja: Sarajevo Nadimak: Švabo, Strauß sa Grbavice

Nogometna karijera: Željezničar, Strasburg, Sedan, Valenciennes Reprezentativna karijera: 16 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije Trenerska karijera: Željezničar Sarajevo 1978. – 1986, jugoslavenski nogometni olimpijski tim 1984. - 1986, jugoslavenska A reprezentacija 1986. - 1992, Partizan 1991. - 1992, Panathinaikos 1992. - 1994, Sturm 1994. - 2002, JEF United 2002. - 2006. i japanska A nogometna reprezentacija 2006. - 2007.