Nogomet
75

Ivica Osim predložio Safeta Sušića za selektora Japana

Klix.ba
Safet Sušić i Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić i Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Masahiro Shimoda, tehnički direktor nogometne reprezentacije Japana, izjavio je za tamošnje medije da je Ivica Osim predložio Safeta Sušića za selektora nogometne reprezentacije Japana.

Navodno je Shimoda posjetio Osima prije 18 dana te mu je Švabo predložio bivšeg selektora Zmajeva. Kako navode japanski mediji, Sušić je nakon Osimove preporuke među favoritima za preuzimanje selekcije Japana.

Osim je među Japancima jedna od najpopularnijih sportskih ličnosti svih vremena, a njihovu reprezentaciju je vodio na Azijski kup 2007. godine. U polufinalu su poraženi od reprezentacije Saudijske Arabije, te su izgubili i utakmicu za treće mjesto od reprezentacije Južne Koreje. Četiri mjeseca nakon Azijskog kupa, Ivica Osim je doživio moždani udar, nakon čega ga je naslijedio Takeshi Okada.

Selekcija Japana ostala je bez selektora početkom februara nakon što je meksički stručnjak Javier Aguirre dobio otkaz zbog optužbi za namještanje utakmica.

S druge strane, Sušić je bez angažmana od novembra prošle godine, kad je Izvršni odbor NS BiH odlučio raskinuti ugovor sa Papetom nakon pet godina na klupi Zmajeva, koje je prvi put nakon samostalnosti države odveo na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu.