Englezi nisu imali sreće
450

Italijani nakon penala izborili polufinale

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Reprezentacija Italije plasirala se u polufinale Eura, nakon što su u četvrtfinalu u Kijevu savladali Englesku boljim izvođenjem penala. Prethodno je 120 minuta igre završilo bez golova.

Sjajno je počela utakmica, De Rossi je iz velike udaljenosti već u 3. minuti pogodio stativu Hartovog gola, a ubrzo zatim su i Englezi imali svoju veliku priliku, ali je Buffon dobro intervenisao. Nastavilo se u dobrom ritmu, sa šansama na obje strane, no napadači nisu pogađali cilj.

Prvo poluvrijeme je završilo bez golova, a onda je i u nastavku bilo šansi pred oba gola, ali je sve ostalo na tome. Već od sredine drugog poluvremena se vidjelo da obje ekipe igraju opreznije, što je u konačnici dovelo do toga da regularni dio susreta također završi bez golova, prvi put na ovom Euru.

U produžetke se ušlo u sličnom tonu, bez previše želje da se ugrozi gol protivnika. Ipak, i u takvoj situaciji Italijani su pogodili stativu u 101. minuti. A onda su u drugom produžetku Italijani imali više inicijative te su i stvorili nekoliko poluprilika, pa i postigli gol, ali iz ofsajda. Međutim, sve to bilo je nedovoljno da bi se pobjednik riješio prije penala, pa se pristupilo njihovom izvođenju.

U toj lutriji više su sreće imali Italijani, iako su Englezi imali prednost nakon što je u drugoj seriji Montolivo šutirao pored gola, a Rooney pogodio za 2:1. No, onda je Young pogodio prečku, a Coleu je Buffon odbranio udarac, što je Italijanima bilo dovoljno za prolaz dalje. U polufinalu će igrati sa Njemačkom.