The Times
0

Italija i Španija u "okršaju civilizacija"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Italija i Španija će u nedjelju privremeno obustaviti sve aktivnosti, tokom nogometnog meča koji mediji u tim zemaljama karakteriziraju kao "okršaj civilizacija", piše londonaski The Times.

Sve izraženije rivalstvo između ove dvije uspješne mediteranske zemlje - koje tvrde da imaju najbolju hranu, najljepše žene, najbolju modu i najdinamičniju ekonomiju - i njihovih političkih lidera na suprotnim stranama političkog spektra, danas će dostići vrhunac.

I političari su se uključili u nogometnu groznicu - španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero apelirao je na nacionalni tim da se "oslobodi prokletstva nedostatka samopouzdanja" i raskrsti sa svojom bolnom sportskom prošlošću.

Onda će, predviđa on, španski nogometaši moći da pobijede svoje talijanske protivnike, nešto u čemu ne uspijevaju već 88 godina.

Talijanski premijer desnog centra Silvio Berlusconi sukobio se s progresivnim socijalistom Sapaterom u nizu pitanja, naročito onih u vezi s imigracijom i zakonima u oblasti jednakosti spolova i seksualnih orijentacija.

Sapatero je optužio Berlusconijevu vladu za ksenofobiju u odnosu prema ilegalnim imigrantima i Romima, dok je Berlusconi uzvratio, opisavši Sapaterov kabinet kao "previše ružičast", aludirajući na činjenicu da je njegova vlada progurala zakone koji unapređuju prava homoseksualaca.

Između dviju zemalja ima međutim i dosta sličnosti, uključujući i dvije nekonvencionalne ministrice u objema vladama; Španija također ima Penelope Cruz, a Italija - Monicu Bellucci, primjećuje Times.