Fabio Cannavaro
0

"Italija bi mogla nastaviti posrtati"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Porazom od Slovaka i ispadanjem sa Svjetskog prvenstva već u takmičenju po grupama, od reprezentativne karijere se oprostio i dosadašnji kapiten talijanske nogometne reprezentacije Fabio Cannavaro (37).

Službeno proglašen najbolji igrač Mundijala 2006. godine u Njemačkoj, kada je Italija postala četvrti put prvak svijeta, skeptičan je u pogledu budućnosti talijanskog nogometa.

"Mislim da mi u talijanskom nogometu moramo napraviti veliki zaokret i ogromne promjene. Nogometaše ne stvaramo toliko brzo kao u moje vrijeme, odnosno, kada sam bio mlađi. Hoću reći da imamo solidne i dobre nogometaše, ali nikako ne karizmatične. I to nije stvar samo reprezentacije, već i naših klubova", rekao je Cannavaro i nastavio:

"Moramo mijenjati sistem rada. Ulaganje u nogomet je nužno, u mlađe naraštaje. Mislim da smo upali u pospano vrijeme, uljuljkali smo se i mislili da će uspjesi doći sami od sebe."

Na kraju je Cannavaro zaključio:

"Bojim se da bi mogli nastaviti posrtati na reprezentativnom planu. Nemamo fenomena kao nekada na terenu. Završilo je to vrijeme, a što ja najlošija vijest za nas, nema ih niti na vidiku."