Šta nas dalje čeka
60

Ispratili smo SP, ali to nije kraj elitnom nogometu: Evo kada se vraćaju najjače lige svijeta

D. Pajo
Džeko pred sobom ima veliki derbi već na startu januara (Foto: EPA-EFE)
Džeko pred sobom ima veliki derbi već na startu januara (Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u Kataru je bilo spektakularno i u velikom stilu je privedeno kraju, a pred nama su utakmice najboljeg svjetskog klupskog nogometa.

Ispratili smo najveći nogometni festival u Kataru. Sudbina je željela da za kraj imamo vjerovatno i najbolju finalnu utakmicu u historiji svjetskih prvenstava.

Nakon 120 minuta drame u "polju" i rezultata 3:3, Argentina je u penal-seriji savladala Francusku rezultatom 4:2 i tako osvojila treći trofej prvaka svijeta. No, tu nije kraj najboljem nogometu.

Mundijal u Kataru će ostati upamćen po tome što se prvi put igrao tokom zime i usred prvenstva, a to znači da će nogometaši s reprezentativnog okupljanja pravo u svoje klubove. Sezona je tek na vrhuncu.

Pauze gotovo da nećemo imati, a najbolji nogomet je pred nama. Naravno, prvi se na terene od najjačih liga vraćaju Englezi.

Tradicionalno, pred nama su velika uzbuđenja za Boxing day. Čuveni blagdan, ispraćen nogometnim dešavanjima, zakazan je za 26. decembar, dan nakon Božića, i nudi pregršt uzbuđenja u Premiershipu.

Nerijetko su za Boxing day utakmice prepune pogodaka, a Englezi i nakon tog dana nastavljaju s igranjem, pa će odigrati tri kola u samo desetak dana.

Prije Nove godine na teren će još dvije "lige petice". Francuska Liga 1 vraća se 28. decembra, a španska La Liga dan kasnije.

Serija A je na nešto dužoj pauzi, ali vraća se početkom januara. Tačnije, prvo kolo nakon pauze zakazano je za 4. januar i nudi pravi spektakl.

Naš Edin Džeko sa svojim Interom dočekat će lidera Napoli. To će biti jedna od posljednjih prilika za Nerazzurre da se vrate u borbu za titulu jer je Napoli već sada prilično daleko.

Posljednja od svih najjačih evropskih liga, njemačka Bundesliga, vraća se tek 20. januara, ali će Nijemci nešto ranije igrati kup-utakmice.

Liga prvaka će nas razveseliti 14. februara. Tada kreće pravi spektakl, pošto su na rasporedu utakmice osmine finala.

Iako ne spada među najelitnije sportske događaje, Premijer liga Bosne i Hercegovine svakako je važna za sve fanove u našoj zemlji. Dešavanja u najvišem rangu bh. nogometa vraćaju se krajem februara.

I za kraj, pred nama je godina kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Reprezentativne pauze nema do marta, a onda se ponovo okupljaju reprezentacije koje su bile na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali i one koje to nisu bile.

Od marta do novembra igraju se sve utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a BiH ih otvara duelom protiv Islanda 23. marta.

Raspored povratka klupskog nogometa:

Premiership - 26. decembar

Francuska Ligue 1 - 28. decembar

La Liga - 29. decembar

Serija A - 4. januar

Bundesliga - 20. januar

Liga prvaka - 14. februar

Premijer liga BiH - 24. februar

Reprezentativna pauza - 23. mart