Kvalifikacije za SP
5

Irska i Austrija remizirali, Ukrajina stigla do važnih bodova u Finskoj

Piše: E. I.
Foto: EPA
Foto: EPA
Odigrane su tri utakmice 6. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. U grupi D Irska je remizirala sa Austrijom 1:1, dok su Moldavija i Gruziju odigrali 2:2.U grupi I Ukrajina je slavila protiv Finske u gostima rezultatom 2:1.

Irskoj je na megdan stigla Austrija. Domaći su prije ovog dvoboja dijelili prvo mjesto u grupi sa reprezentacijom Srbije (skupili po 11 bodova) . Austrija je u pet odigranih mečeva skupila 7 bodova i dijelila je treću poziciju sa Velsom. Gosti su nakon prvog poluvremena vodili rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Hinteregger u 31. minuti.

U nastavku su domaći krenuli snažno. Stvarali su šanse, a inicijativa se isplatila u 85. minuti kada je mrežu gostiju pogodio Walters za 1:1. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

U okršaju dvije posljednjeplasirane ekipe u grupi D Moldavija i Gruzije podijelili su bodove odigravši 2:2. Igrao se 15. minut kada je Ginsari doveo domaće u vodstvo. Na 2:0 povećao je Dedov u 36. minuti. U nastavku gosti igraju nešto bolje i uspjevaju smanjiti u 65. minuti kada je gol postigao Merebashvili. Poravnao je Kazaishvili pet minuta poslije.

U grupi I Finskoj je na megdan stigla Ukrajina. Domaći su prije ovog dvoboja imali samo jedan bod i bili su pretposljednji. S druge strane, Ukrajina je zauzimala treće mjesto i bila je pod imperativom pobjede. Nakon prvih 45 minuta nije bilo golova. Napadi gostiju isplatili su se u 51. minuti. Konoplyanka je postigao pogodak za goste.

U 72. minuti Pohjanpalo je poravnao na 1:1. No, samo tri minute poslije pogađa Biesiedin za vodstvo Ukrajine od 2:1, što je bio i konačan rezultat.