Legendarni sudija
404

Ipak nas čeka revolucija na SP-u, Collina se pita: Kome je gušt gledati golmana s loptom?

D. P.
Collina najavljuje duže utakmice (Foto: EPA-EFE)
Collina najavljuje duže utakmice (Foto: EPA-EFE)
Legendarni italijanski sudija Pierluigi Collina potvrdio je najave da će utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru trajati duže od uobičajenih jer će se promijeniti trajanje sudijske nadoknade.

Nedavno su se u medijima pojavile špekulacije da će biti najmanje desetak minuta sudijske nadoknade na nogometnim utakmicama Mundijala u Kataru koji se igra u novembru i decembru.

Međutim, zvanične potvrde nije bilo, ali je legendarni nogometni sudija Pierluigi Collina danas najavio pravu revoluciju.

Collina je čelnik IFAB-a, krovne kuće za promjenu nogometnih pravila, a najavio je da će nadoknade na Svjetskom prvenstvu trajati najmanje devet minuta jer se utakmice odugovlače.

"Jedna od ključnih stvari koju želimo uvesti je da se ne isplati ukoliko svi mečevi imaju isto trajanje. Ako pogledate statistiku, vidjet ćete da danas neki timovi efektivno igraju utakmice 52 minute, a neki samo 43. Ako saberete sva ta vremena, jasno je da postoji velika razlika", rekao je Collina u intervjuu za Calciatori Brutti.

Collina najavljuje velike promjene u Kataru, a tvrdi da se najviše vremena troši dok se izvode prekidi.

"Ako ja kao gledalac plaćam kartu da vidim 90 minuta nogometa, a vidim 44 ili 45, pola mog novca odlazi na vrijeme u kojem se ne igra nogomet. Većina vremena ode tokom ubacivanja sa strane ili gol-auta.

Legendarni Italijan tvrdi da slavlja pogodaka oduzmu čak i do pet minuta po poluvremenu, ali da se to ne vidi.

"Kome je gušt gledati golmana dok čuva loptu. Prva reakcija je da nogomet neće biti isti, ali je očigledno da je to mnogo zabavnije. Ako se postignu tri gola po poluvremenu, a prosječno slavlje je minut i po, onda je to pet minuta što niko ne vidi. To znači da je pet minuta manje odigrano. Moramo se pripremiti za devetominutnu nadoknadu. Danas devet minuta bode oči, ali dajte priliku onima koji žele vidjeti spektakl koji traje malo duže", zaključio je slavni Italijan.