Gubio radost za život
61

Iniesta otvorio dušu i progovorio o velikoj borbi s depresijom: Zagrlim ženu, a kao da grlim jastuk

K. H.
Andres Iniesta (Foto: Instagram)
Andres Iniesta (Foto: Instagram)
Španski veznjak Andres Iniesta opet je javno govorio o problemima koje je imao u borbi s depresijom, a ovaj nogometaš kaže da ga ne zanima to što je slavna osoba i da svojim primjerom želi skrenuti pažnju ljudima da moraju paziti na svoje mentalno zdravlje.

Nogometaš koji je Španiji donio prvo Svjetsko prvenstvo u historiji, bio je "zarobljen" u depresiji samo mjesec i pol prije početka turnira u Južnoj Africi.

Iniesta je imao nekoliko loših mjeseci između "slavnog gola" protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu i Svjetskog prvenstva 2010., a kako su ranije pisali mediji u Španiji, bukvalno se natjerao da igra finale Lige prvaka u Rimu 2009. godine u kojem je Barcelona pobijedila Manchester United 2:0. Sada je opet govorio o problemima koje je imao s depresijom i kako je to utjecalo na njegov život.

"Odlučio sam govoriti o svom mentalnom zdravlju dok sam se borio protiv depresije. Znam da sam javna osoba, ali morao sam reći neke stvari onako kakve one jesu. Nikada nisam razmišljao o tome da me ljudi nazivaju ludim ili slabim", rekao je Iniesta pa nastavio:

"Kada sam se borio s depresijom, najbolji dio dana mi je bio kada popijem tabletu i odem na spavanje. Jednostavno, u depresiji gubiš radost od života, od svega što postoji... Legnem u krevet, zagrlim svoju ženu, a čini mi se kao da grlim jastuk. Nisam osjećao ništa."

Nakon toga, rekao je da još uvijek ide na terapije i da je jedna od najvažnijih stvari u životu "treniranje mozga".

"Još uvijek idem na terapije jer moram imati mir sam sa sobom. Volim slušati profesionalce kako govore o mentalnom zdravlju i depresiji", rekao je Iniesta pa nastavio:

"Na kraju, život vas nauči da depresija i mentalno zdravlje mogu utjecati na svakoga. Ne radi se tu o materijalnim stvarima, mogao sam imati sve automobile svijeta i sve što sam želio, ali mi je bilo teško suočiti se sa životnim problemima. Morate trenirati svoj mozak, to je najvažnije."

Također, Iniesta je govorio o svom povratku u Barcelonu rekavši da bi se jednog dana volio vratiti u ovaj klub i raditi kao trener ili sportski direktor, no da za takvo nešto ipak treba proći proces edukacije.