Put ka ukidanju suspenzije
0

Imenovani članovi komiteta za normalizaciju NS BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Poznata su imena koja su ušla u Komitet za normalizaciju koji bi trebao riješiti problem u kojem se nalazi NS BiH, a koji su suspendovali i FIFA i UEFA.

Kako je javila BHT, FIFA je u Komitet imenovala sljedeće ljude: Ivica Osim, Darko Ljubojević, Elvedin Begić, Dragan Kulina, Ivan Beus i Sead Kajtaz.

O Ivici Osimu, jednom od najvećih stručnjaka s ovih prostora sve se već zna. Darko Ljubojević je sportski direktor banjalučkog Borca, a Elvedin Begić oficir za bezbjednost NS BiH.

Dragan Kulina je predsjednik FK Slavija. Zanimljivo je da je Kulinu krajem 2009. Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila zabranom vršenja funkcije godinu zbog fizičkog napada na kontrolora suđenja Marka Mrkića nakon utakmice 11. kola Premijer lige Slavija - Olimpik.

Ivan Beus je direktor Zrinjskog, a Sead Kajtaz proslavljeni nogometaš mostarskog Veleža.

Komitet, između ostalog, ima zadatak pripremiti i sazvati Generalnu skupštinu Saveza, na kojoj delegati trebaju usvojiti Statut NS BiH i odlučivati o svim njegovim stavkama, najdalje do 26. maja 2011. Ukoliko se ispoštuju zadaci koje je naložila FIFA, suspenzija bi mogla biti ukinuta odmah po donošenju novog Statuta, što znači da bi reprezentacija BiH nesmetano mogla nastaviti s kvalifikacijama za EURO 2012, 3. juna protiv Rumunije.