Otišao u augustu
6

Ime na šampionskoj majici Barcelone izazvalo zbrku: Postao prvak, a već dugo je u Chelseaju

D. P.
Aubameyang među osvajačima La Lige (Foto: FC Barcelona)
Aubameyang među osvajačima La Lige (Foto: FC Barcelona)
Gabonski napadač Pierre-Emerick Aubameyang postao je prvak Španije s Barcelonom, iako dres tog kluba ne nosi od mjeseca augusta prošle godine.

Nogometaši Barcelone proteklog vikenda na gostovanju gradskom rivalu Espanyolu (2:4 pobjeda) proslavili su svoju 27. titulu prvaka Španije. Uz one heroje, koji su donosili titulu iz kola u kolo, jedno ime se svakako izdvaja.

Gabonac Pierre-Emerick Aubameyang tom prilikom došao je do prve titule nacionalnog prvaka u karijeri. Osvojio je trofej s Barcelonom, iako je član Chelseaja još od kraja augusta prošle godine.

To mu je omogućila činjenica da je odigrao osam minuta prvog kola nove sezone u španskom nogometu. Riječ je o utakmici protiv Rayo Vallecana, koja je završena bez golova na Camp Nouu, a u kojoj je Aubameyang odigrao osam minuta jer je ušao u igru tek u 82. minuti.

Nakon toga uslijedio je odlazak u Chelsea. Plavci sa Stamford Bridgea platili su ga Barceloni 12 miliona eura i to nije donijelo ništa dobro na Stamford Bridgeu pošto je Gabonac potpuno ispao iz svih kombinacija. Tu je doživio i najveće poniženje u karijeri jer uopće nije registrovan za drugi dio sezone u Ligi prvaka.

U međuvremenu je i Aubameyang ponovo pokazao da voli Barcelonu. Iako igrač Chelseaja, boravio je na Camp Nou u martu i, vjerovali ili ne, u svlačionici slavio pobjedu nad Real Madridom, što je nevjerovatno jer je pristup svlačionicama strogo zabranjen osobama koje nisu dio ekipe.

Barcelona je na svojim zvaničnim šampionskim majicama ispisala imena pobjednika, odnosno igrača koji su osvojili titulu. Među njima je i Aubameyangovo ime, koje je izazvalo brojne konfuzije. Objašnjenje toga kako je Gabonac postao prvak Španije, leži u pravilima La Lige koja se razlikuju u odnosu na ona u Premiershipu.

Sada je popularni Auba dobio medalju za titulu prvaka Španije. Objašnjenje je jednostavno. U Engleskoj postoji pravilo da nogometaš mora odigrati najmanje pet utakmica kako bi dobio medalju za prvaka i osvajača lige, no u Španiji je dovoljan samo jedan minut, što znači da je Aubameyang postao prvak Španije sa svega osam minuta odigranih proteklog augusta.