Nogomet
27

Ima se, može se: Premiership već potrošio skoro 450 miliona eura na pojačanja

Klix.ba
Premiership iz godine u godinu pomjera granice u potrošnji novca, ali i u zaradi od marketinga, što zapravo i ide jednu uz drugo. Iako je do početka sezone 2016/17. ostalo više od mjesec dana, klubovi su već potrošili 440 miliona eura.

Na povećanu potrošnju novca uveliko utječu TV prava potpisana sa Sky Sportsom i BT Sprotom koji će za period od sezone 2016/17. do kraja sezone 2018/19. na račun Premiershipa, odnosno klubova u Premiershipu, isplatiti oko 5,1 milijardi funti. Kada se na sve to dodaju i ostale naknade klubovima, jasno je da su prihodi ogromni.

Primjerice, Arsenal je u protekloj sezoni, u kojoj nije osvojio nijedan trofej osim Community Shielda na početku sezone, zaradio 100,9 miliona funti, a Aston Villa koja je ispala iz lige inkasirala je 66,6 miliona funti. U ovoj sezoni prihodi će biti još veći.

Ukupno 20 klubova Premiershipa već do sada je potrošilo 440 miliona eura, a prijelazni rok završava tek 31. augusta.

Najviše je potrošio Manchester United koji je za štopera Erica Baillyja platio 38 miliona eura Villarrealu, dok je za ofanzivnog veznog igrača Borussije Dortmund Henrikha Mkhitaryna platio 42 miliona eura. Ukupno su Crveni đavoli potrošili 80 miliona eura, a kao slobodnog igrača doveli su i Zlatana Ibrahimovića koji je protekle sezone igrao u Paris Saint-Germainu. Šta tek reći ako stigne i Paul Pogba iz Juvenstusa? Smatra se da bi to mogao biti najskuplji trasnfer u historiji fudbala, Dakle, Pogba bi mogao biti plaćen preko 100 miliona eura.

Leicester City je na Ahmeda Musu, napadača iz CSKA Moskve, potrošio 19,5 miliona eura, a na Nampalysa Mendyja, veznjaka Nice, potrošeno je 15,5 miliona eura.

Arsenal je za Granita Xhaku, veznjaka M'Gladbacha, platio 45 miliona eura, Manchester City za Ilkaya Gundogana, veznjaka Dortmunda, 27 miliona eura, Chelsea za napadača Marseillea Michyja Batshuayija 39 miliona eura, a Liverpool za ofanzivca Southamtpona Sadija Manea 41,2 miliona eura.... A sezona počinje 13. augusta.