Nogomet
139

Igračima FK Sarajevo protiv Libertasa nedostajalo sreće, a ponajviše znanja

Piše: Edin Isanović
Ekipa FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekipa FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometaši FK Sarajevo osramotili su se u okršaju protiv amaterske ekipe Libertas iz San Marina. Minimalna pobjeda od 1:0, koju su gosti proslavili kao da su u najmanju ruku pobijedili, demonstrirala je svu nemoć izabranika trenera Husrefa Musemića.

Iako su četiri poraza u prijateljskim utakmicama pokazivala da nešto ne štima, stručni štab uvjeravao je javnost i navijače kako je sve posloženo i da samo nedostaje realizacija.

Isti slučaj bio je u susretu sa Libertasom. Igrači Bordo tima u nekoliko navrata pogodili su okvir gola, ali opravdanja za ovakvu blamažu nema.

Loš početak protiv loše ekipe

Utakmica sa gostima iz San Marina pokazala je zašto Muhamed Džakmić nije pravi vođa, zašto Alen Melunović, čiji kvaliteti apsolutno nisu za Sarajevo, nije mogao igrati u Teplicama, zašto se Asmir Suljić predugo ne miče od ocjene "talentiran". Pokazala je ova utakmica da Anes Haurdić nije u stanju riješiti ni najlakšu zadaću. Pokazala je kako pojedini nogometaši u bordo dresu ne znaju centrirati loptu i prave početničke greške.

Nedostajalo je borbenosti, motiviranosti, koncentracije, sreće, ali ponajviše znanja. Ukupan dojam prve ovosezonske utakmice ostat će siv i bezličan, iako su se navijači Sarajeva nadali predstavama poput onih prošlosezonskih, posebno nakon žrijeba koji je bio mnogo povoljniji nego prethodne godine.

Osim toga, ovaj dvoboj definitivno je demonstrirao da aktuelna ekipa teško može osvojiti trofej koji se na Koševu čeka od 2007. godine, ako se u ekipi nešto drastično ne promijeni, ukoliko je to uopšte moguće s ovim limitiranim sastavom.

Navijači se s razlogom pitaju šta bi se desilo da je s druge strane u četvrtak navečer bio malo ozbiljniji tim, a ne igrači Libertasa, koji su se nakon utakmice borili s grčevima.

Amateri vs volonteri

Sarajevo je prvu utakmicu sezone odigralo sa tek pet istih igrača koji su igrali u utakmici protiv Hiberniansa prošle godine. Bordo tim već godinama vodi pogrešnu transfer politiku, koja za posljedicu ima odlazak najboljih igrača i dovođenje neadekvatnih zamjena. To je bilo posebno izraženo prošle sezone, kada su tim napustili Ivan Sesar, Zoran Belošević, Said Husejinović, Emir Hadžić i Sedin Torlak, a nisu dovedeni igrači koji će biti barem dostojne zamjene. Osim njih, klub je napustilo još nekoliko igrača čija se uloga na Koševu može nazvati samo epizodnom, i to lošom.

Trener Husref Musemić, koji ni ovu utakmicu nije štedio svoje bolesno srce, mogao je brže reagovati na bezidejnost i lošu realizaciju svojih igrača i ranije uvesti zamjene. Najtrofejniji trener Sarajeva će imati težak posao ove godine, a iz ovih igrača će morati izvući i više od maksimuma za barem pristojne utakmice u Premijer ligi.

Na kraju žalosne koševske večeri igrači Libertasa dobili su zaslužen aplauz za borbenost koju su pokazali. Iako su poraženi, slavodobitnički su napustiti glavni grad BiH, dok su navijači Sarajeva već na prvoj utakmici dobili novu dozu brige i nervoze.

"Ako su ovo amateri, onda su ovi naši volonteri", riječi su razočaranog navijača Sarajeva, koji je slikovito opisao ono što je vidio na terenu našeg najvećeg stadiona.