Nogomet
0

FOTO / Igrači BiH su se zagrijavali uoči utakmice plešući sambu

Piše: Fuad Krvavac
Dva i po sata ranije, više nego što je uobičajeno za jednu međudržavnu utakmicu, igrači dviju reprezentacija, domaćeg Brazila i jedva okupljene Bosne i Hercegovine, su u dva autobusa krenuli od hotela Tropical prema stadionu Vivaldo Lima.
Trebalo je više od pola sata da se konvoj sa dvadesetak policijskih auta i stotinjak motocikala probije samo 10 kilometara kroz masu ljubitelja nogometa. U Brazilu nema nikoga ko nije ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu. Policajci su dugim bambusovim štapovima krčili put do ulaza u stadion. Ne igra baš često reprezentacija Brazila kao domaćin u srcu prašume. Karnevalska atmosfera na stadionu Pomislili su da se ranije krenulo upravo zbog velike gužve tokom puta, ali na samom stadionu je reprezentativce i stručni štab BiH dočekalo novo iznenađenje . Kao da se karneval iz Rio de Janeira preselio na stadion. Zagrijavanja pred utakmicu nije ni bilo, jer su izabranici Fuada Muzurovića uživali u veličanstvenom spektaklu, kao i svi ostali plesali sambu, i to je bilo lagano zagrijavanje.

Naravno, pažnju svih na stadionu, ali i gostujućih reprezentativaca, je privukao niko drugi do Luiz Nazario da Lima Ronaldo, u to vrijeme najbolji igrač svijeta. Navijači na tribinama su bili u ludilu, a Ronaldo je hladnokrvno prišao igračima BiH i rukovao se. Među igračima BiH je nastala prava panika, ali i borba za to ko će nakon utakmice zamijeniti dres s Ronaldom. Posljednjih 10 minuta susreta su igrači odbrane i veznog reda gostiju vodili i borbu za to ko će čuvati Ronalda i dočekati kraj u njegovoj blizini. Uspjelo je to Mostarcu Sanjinu Pintulu.

Šabićev delfin i brazilska legenda

Dan prije utakmice oko bazena hotela je bila velika strka. Odjednom se pojavilo više TV ekipa, mada su sat-dva ranije obavili svoj zadatak. Rastrčali su se po hotelu tražeći Golfinha, igrača gostiju. Teško smo se sporazumjeli, ali smo shvatili da traže Nermina Šabića. U sportskoj emisiji su objavljeni snimci igrača BiH sa bazena, a na Šabićevim leđima je bio tetoviran delfin. U Brazilu je delfin sveta riba pa je Šabić stekao slavu kao i Ronaldo.

Za nepun sat nakon što je otkriven, sve TV stanice su neprekidno prikazivale Šabića. Kada bi njih dvojica, Ronaldo i Golfinho dobili loptu, tribine su se prolamale od skandiranja. A, zašto je delfin sveta riba? Legenda kaže da je jedna Indijanka zatrudnjela, a kada ju je otac upitao s kim, rekla je s delfinom koji je prešao čak tri hiljade kilometara Atlantika do Manausa. Golfinho se prema predanju pojavljuje s vremena na vrijeme.

Prezimena namučila spikera

Oficijelni spiker je bio na velikom mukama, kada je dobio spisak igrača, slomio je jezik pokušavajući naučiti pročitati imena reprezentativaca BiH, posebice, Salihamidžića, Beširevića, selektora Muzurovića. Uspjeli smo riješiti problem, Hasan, Bakir i Fuad su dobili brazilska imena. Tako je spiker najavio: Deda, Kapitano, Baka, Pinto, Geca, Edi, Glava, Bega, Zeko, Bola, Braco, Golfinho, rezerve: Saban, Musa, Pavo, Zeko, Osme i naravno selektor Fuko. Nakon svakog objavljenog imena slijedio je gromoglasan aplauz, a kada je spiker pročitao Golfinho, navijači su bili na nogama i nekoliko minuta skandirali novo Šabićevo brazilsko ime.

Samba, pjesma i mini karneval nisu prestajali, a onda je uslijedio veličanstveni vatromet. Tokom cijele utakmice oko aut-linije gola su plesale Indijanke, prave ljepotice pa su neki igrači, i kada nije bilo potrebe, slali loptu izvan terena. A, onda vrhunac uzbuđenja. Kada je brazilski sudija dao znak za početak, počelo je slavlje i ne čudi što su Brazilci pet puta bili prvaci svijeta. I BH Fanaticosi polako počinju sličiti navijačima Carioca.

Nepriznati Bolićev gol U prvom dijelu je Elvir Bolić uspio poslati loptu u mrežu, prešla je liniju, ali je sudija dao znak da se igra nastavi. Reprezentacija BiH, kojoj je ovo bio tek sedmi susret od osnutka, iznenadila je dobrom igrom, nije se branila, pokušavala je doći do gola, ali malo je nedostajalo da ostane neporažena. U 75. minuti golman Mirsad Dedić nije dao da se napravi živi zid, a majstor kakav je Ronaldo je sa 35 metara pogodio mrežu za minimalnu pobjedu.

Brazilski savez je ponudio besplatan prijenos iz Manausa, utakmicu je trebao komentirati Senad Hadžifejzović, ali neki čelnici su se pribojavali katastrofe i odustali od direktnog prijenosa. Kada se saznalo za minimalan poraz, jer je iz Brazila bilo nemoguće telefonom dobiti Sarajevo, mnogi nisu vjerovali, ali po dolasku, sedam dana nakon utakmice, prikazan je snimak i svi su se uvjerili da su hrabri igrači iz Bosne i Hercegovine dostojno predstavili svoju državu.

Brazil - BiH 1:0, Manaus (18.12.1996) Estádio Vivaldo Lima (48.000) Sudija: Sidrack Marinho dos Santos (Brazil) Brazil: Zetti, Cafu, Goncalves, Andre Cruz, Ze Roberto (73. Junior, Flavio Conceicao (46. Ricardhinho), Leandro Avila (73. Rodrigo Fabri), Denilson, Djalminha, Giovanni (77. Oseas), Ronaldo Selektor: Mário Jorge Lobo Zagallo

BIH: Dedić, Kapetanović, Beširević, Pintul, Geca, Ramčić, Glavaš (cap) (78. Dadić), Begić (70. Turković), Bolić, Salihamidžić (78. Osmić), Šabić (62. Musić) Selektor: Fuad Muzurović