Nogomet
442

Ide očevim stopama: Dal Varešanović je nogometaš Liverpoola

Piše: D. B.
Dal Varešanović, sin bivšeg bh. reprezentativca Mirze Varešanovića, veoma je talentovan nogometaš. Dokaz za to je interes Liverpoola, engleskog velikana koji će ga otkupiti od FK Sarajevo. Dal ima trinaest i po godina i nastupa za U15 ekipu tima sa Koševa. O njemu smo razgovarali sa njegovim ocem Mirzom, aktuelnim trenerom sarajevskog premijerligaša Olimpica.
Dal Varešanović
Dal Varešanović

Detalje o dogovoru FK Sarajevo i Liverpoola je Varešanović otkrio u razgovoru za portal Klix.ba.

"Neki mediji su objavili informaciju o Dalu i Liverpoolu, ali su to uglavnom nagađanja. Istina je da su jučer predstavnici Liverpoola bili u Sarajevu i održali sastanak s direktorom FK Sarajevo Dinom Selimovićem te su razgovarali o Dalu i postigli dogovor, koji smo i potpisali. To je jedini mogući ugovor s obzirom na njegove godine. Sa 16 godina će moći potpisati profesionalni ugovor. Engleski klub će otkupiti Dala", izjavio je Varešanović.

Mladi Dal već godinu i po dana dva puta mjesečno nastupa za Liverpool.

"Po FIFA-inim i UEFA-inim pravilima Dal može ići u Englesku tek kad napuni 16 godina, a dotad će biti u FK Sarajevo. Međutim, on već godinu i po dana svakog mjeseca ide u Englesku, gdje trenira i odigra dvije utakmice za Liverpool. Dal je već igrač Redsa i na posudbi je u FK Sarajevo. Kada napuni 16 godina, otići će u Englesku", rekao je Varešanović.

Mirza Varešanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Varešanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On je istakao da je ponosan na svog sina i tvrdi da je mladi nogometaš sam zaslužan za svoj veliki uspjeh. Talentovani dječak je pobijedio predrasude i dokazao svoj kvalitet.

"Neizmjerno sam ponosan na svog sina, jer je veoma rano napravio veliki korak u životu i karijeri. Imao sam milion problema na svakom turniru na kojem je bio najbolji strijelac i na kojem je proglašen za najboljeg igrača. Mnogi su govorili da ga ja 'guram', međutim, interes Liverpoola je dokaz da je teren pravo mjerilo. Ko sam ja u Engleskoj pa da mogu da mu pomognem? Ljudi su sami došli i odabrali Dala. To traje već godinu i po dana, svakog mjeseca smo po 10 dana u Liverpoolu. Moj sin nosi breme prezimena, zna se kako to ide kod nas. Davno sam rekao da moja djeca neće moći igrati u FK Sarajevo samo zato što su moja, bez obzira na njihov kvalitet. Nema to veze s klubom, nego s drugim stvarima. Primjer su Ferhatović, Janjoš, Fazlagić i drugi. To je naš mentalitet. Liverpool je dokaz da Dal vrijedi, bez obzira na tatu, jer, ko mene zna u Engleskoj? On se za sve sam izborio, bez moje pomoći", kazao je Varešanović.

Dal bi uskoro mogao obući i dres reprezentacije BiH.

"Za Dalov uzrast BiH nema nogometnu selekciju, ali bi je trebala dobiti u januaru. Ta selekcija će biti za nogometaše rođene 2000. godine. Dal je rođen 2001. godine i postoji mogućnost da dobije poziv", izjavio je Varešanović.

Dino Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dino Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Dogovor Sarajeva i Liverpoola potvrdio je i direktor kluba sa Koševa Dino Selimović.

"Jučer smo obavili sastanak s predstavnicima Liverpoola, koji su došli s određenim prijedlogom. Stvar još nije završena, ali smo u finalnoj fazi pregovora. Mi smo insistirali da Dal ostane sa nama još dvije sezone i da završi Akademiju", kazao je Selimović.

Dal je prvi nogometni dragulj Akademije FK Sarajevo

"On je prvi pravi proizvod naše Akademije koja postoji godinu dana. Trening kamp će dodatno unaprijediti rad. Pozivamo sve mlade nogometaše da se prijave i treniraju u našoj Akademiji", rekao je Selimović.

Vito Mannone i Dal Varešanović
Vito Mannone i Dal Varešanović

Varešanović je također istakao da su za Dalov razvoj karijere itekako zaslužni stručni treneri FK Sarajevo te je pohvalio rad Akademije.

"Dal treba biti ponos FK Sarajevo i Akademije, jer potiče iz ovog kolektiva u kojem se zaista odlično radi. Veliku zahvalnost dugujemo trenerima u FK Sarajevo. Ovo je pokazatelj da Akademija radi kvalitetno i ozbiljno. Dal je primjer ostaloj djeci da se prijave i treniraju", završio je Varešanović.