Nogomet
7

I St. Louis ima svoj FK Sarajevo: Osnovan FC Bordo

Piše: J. H.
Grb ekipe FC Bordo
Grb ekipe FC Bordo
U američkom gradu St. Louisu nedavno je osnovan nogometni klub FC Bordo. Od naredne godine takmičit će se su NPSL ligi, četvrtom razredu američkog nogometa.

Nogomet je u ovom američkom gradu posljednjih godina postao veoma popularan. Stadion Busch, koji pripada tamošnjem bejzbol timu Cardinals, sve češće je mjesto susreta velikana evropskog klupskog nogometa, ali i nogometnih reprezentacija. Posljednji u nizu tih susreta bio je onaj između Zmajeva i Gaučosa.

"Klub je osnovan sredinom augusta, čime smo ostvarili dugogodišnji san. Svi upućeni Amerikanci su nas upozoravali da je to gubljenje vremena i novca jer profit u nogometu ne postoji", kaže na početku razgovora za Klix.ba Sanjin Žigić, generalni direktor kluba.

Naš sagovornik dodaje da je zbog svega navedenog osnivanje nogometnog kluba bilo još veći izazov.

"Vjerujemo u ovaj projekt i njegov uspjeh. Interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu je velik, pogotovo za naš narod, i zašto onda ne pokušati napraviti jedan lijep korak za stvaranje simbola ovoga grada, kao i našeg naroda u ovome gradu. Ako Boston može imati Celtic u NBA-u, St. Louis u budućnosti treba imati Bordo u MLS-u", pojašnjava Žigić.

Nije slučajnost što grb FC Bordo neodoljivo podsjeća na grb velikana sa Koševa. Sportski direktor novoosnovanog kluba iz St. Louisa kaže da je FK Sarajevo za Bosance u St. Louisu simbol bh. nogometa.

"Ovo nije argument protiv Želje, Veleža, Čelika, Slobode ili Borca. Činjenica je da je klub sa Koševa slavan i ima lako prepoznatljivu i unikatnu boju. Kad spomenete riječ bordo zna se o kome se radi", kaže Žigić.

Vuk je simbol kluba FC Bordo
Vuk je simbol kluba FC Bordo

Prema američkoj sportskoj tradiciji, mnogo timova, bez obzira na to o kojem se sportu radi, u svom grbu ili imenu imaju neku životinju pa tako i FC Bordo.

"Mi smo se odlučili za vuka, jer je jedna od najrasprostranjenijih životinja u BiH, a korišten je i kao simbol Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu", pojašnjava naš sagovornik.

Igrački kadar kluba još uvijek nije popunjen, ali zainteresovanih ima mnogo. Moguće je da će već naredne godine u FC Bordo igrati neki profesionalni nogometaši, kao i jedan reprezentativac iz Afrike.

"Rang u koji ulazimo je NPSL, odnosno četvrti nivo američke nogometne piramide. Kroz takmičenje u ovoj ligi, uz moguće osvajanje grupe u kojoj se budemo takmičili, imamo priliku za igranje u US Open Cupu, što je najstarije i najslavnije takmičenje u profesionalnom nogometu u SAD-u. Cilj je da forsiramo utakmice sa MLS timovima i na taj način pružimo našim igračima priliku za olakšano pronalaženje profesionalnog angažmana, kao i priliku za ljubitelje ovog sporta da gledaju profesionalne timove u svom gradu", priča nam Žigić.

Pored Žigića na mjestu generalnog direktora, Boban Simović obnaša funkciju sportskog direktora, dok je šef Stručnog štaba Izet Subašić.