SP, kvalifikacije
0

Hrvatska - Ukrajina 2-2

Totalsport
U svojoj šestoj utakmici kvalifikacijske skupine 6 za odlazak na Svjetsko prvenstvo hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Ukrajine odigravši 2-2.

Već u drugoj minuti susreta na nekih 35 metara od ukrajinskog gola srušen je Ivica Olić, nakon čega je slobodan udarac, oštro i silovito prema golu gostiju uputio Darijo Srna. Golman Pjatov uspijeva tek odbiti loptu, što čini ravno na ljevicu Mladena Petrića kojem nije bio problem iz neposredne blizine zatresti mrežu za prednost Hrvatske 1-0.

Ipak, već u 13. minuti rezultat je izjednačen, što Ukrajinci imaju za zahvaliti Andriju Ševčenku. U dvadesetmetarskom sprintu okomito prema golu Vedrana Runje Milanov je napadač iskoristio ubacivanje Rotana i silovito glavom zakucao loptu u mrežu. Neobjašnjivu je pogrešku pritom učinio Josip Šimunić, najbolji stoper njemačke Bundeslige, koji se tom prilikom sagnuo...

Isti igrač samo tri minute kasnije čini prekršaj u kaznenom prostoru hrvatske reprezentacije, no pad Milevskog glavni sudac utakmice Terje Hauge nije okarakterizirao najstrožom kaznom.

I bez Ševčenka, koji je u 23. minuti travnjak napustio šepajući, Ukrajinci su djelovali bolje na travnjaku. Crna rupa u igri izabranika Slavena Bilića kažnjena je pogotkom Oleksija Gaja. Ponovno je ubacivanje došlo s lijeve strane, ovaj puta iz slobodnog udarca, ponovno Runje nije imao baš nikakvu priliku za reakciju nakon ubačaja Nazarenka i mata spomenutoga strijelca.

Probudio je ovaj pogodak “vatrene” kojima slijedi nešto angažiraniji pristup u utakmici. Rezultiralo je to pogotkom, pomalo i sretnim, Luke Modrića u 68. minuti. Odigrao je Tottenhamov veznjak dupli pas s Marijem Mandžukićem (zamijenio Olića) i lijevom nogom puknuo prema vratima gostujuće reprezentacije. Lopta je promijenila smjer nakon što se odbila od Čigrinskija i preskočila Pjatova u padu.

Prilika za tri boda iskliznula je u 86. i 94. minuti utakmice kada su Modrić, a potom i Petrić zatresli desnu stativu suparničkih vratiju.

Nakon ove utakmice razmak između Hrvatske i Ukrajine ostao je nepromijenjen (tri boda), no i dalje Ukrajinci imaju utakmicu manje od Bilićevih izabranika.

Evrokvalifikacije za SP 2010. godine:

Grupa 6

Hrvatska - Ukrajina 2-2 (Petrić 2, Modrić 68 / Ševčenko 13, Gaj 54)

Tabela:

  1. Engleska 6 6 0 0 20-4 18
  1. Hrvatska 6 3 2 1 12-6 11

  2. Bjelorusija 5 3 0 2 14-7 9

  3. Ukrajina 5 2 2 1 7-5 8

  4. Kazahstan 6 1 0 5 6-20 3

  5. Andora 6 0 0 6 2-19 0