Nogomet
0

Hrvatska u društvu Portugala, Nizozemske i Španjolske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon prva dva kola Europskog prvenstva samo su Portugal, Hrvatska, Nizozemska i Španjolska osigurale plasman u četvrtfinale, dok su uoči posljednjih 90 minuta jedino Švicarska i Grčka ostale bez izgleda za plasman u četvrtfinale. Za preostala četiri prazna mjesta bori se deset reprezentacija.

Uoči početka EURO-a Portugal, Španjolska i Nizozemska su bile proglašene najvećim kandidatima za prvo mjesto, dok je Hrvatska dobila status "dark horsea". Nakon dvije startne pobjede i impresivne partije protiv Njemačke, brojni strani komentatori su "vatrene" gurnuli u ravnopravan položaj s Portugalcima, Španjolcima i Nizozemcima.

"Nemam prilike previše gledati utakmice, pogledam tek sažetke kasno navečer ako stignem. Za sada su Nizozemci pokazali najviše. Premda su apsolutni ranjivi, što se vidjelo i protiv Italije i protiv Francuske, način na koji postižu golove je zaista impresivan i fascinantan," istaknuo je hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Jedine dvije reprezentacije koje su nakon prva dva kola bez boda su domaćin Švicarska i još uvijek aktualni prvak Grčka. Odabranici Otte Rehhagela čak nisu postigli niti jedan pogodaka. I za jedne i za druge sve nade za plasman u drugi krug natjecanja više ne postoje.

Grci su se tako već nakon natjecanja u skupini oprostili od obrane europske krune. Do sada je devet reprezentacija osvajalo europske naslove, no niti jedna nije uspjela obraniti prvo mjesto. Najbliže tome bili su Nijemci koji su tri puta bili prvaci (1972, 1980, 1996), a još dva puta drugi (1976, 1992).

Na ljestvici strijelaca nakon 180 minuta igre nalazi se Španjolac David Villa s četiri pogotka, tri je postigao Nijemac Lukas Podolski, a po dva Nizozemac Wesley Sneijder i Šveđanin Zlatan Ibrahimović. Po jedan pogodak postigla su 26 igrača, među kojima i tri Hrvata Luka Modrić, Ivica Olić i Darijo Srna.

Za sada su suci pokazali samo jedan crveni karton i to Nijemcu Schweinsteigeru, po dva žuta kartona u prva dva nastupa su prikupila dva igrača Austrijanac Prodl i Rumunj Goian.